Молилися за Україну в Кременці хори на ХІІ Міжнародному молодіжному фестивалі духовного співу

26.05.2017 15:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ростислав Ленчук

Нещодавно одне з найдавніших і найкрасивіших міст України, романтичне, затишне та мальовниче – приймало численних шанувальників духовного співу та учасників ХІІ Міжнародного фестивалю «Кременецькі хорові вечори «Ave Maria». Фестиваль традиційно відбувається на Волинській землі, в чудовому місті Кременці, з ініціативи проекту «Молодіжного хорового Товариства м. Кременець» задля відродження духовності, зміцнення християнських цінностей дітей та молоді.

Це щорічне свято хорової музики відбувається за підтримки Кременецької міської ради, Тернопільської обласної та Кременецької районної держадміністрацій.

І як зазначив у своєму коментарі Олександр ХОДАКІВСЬКИЙ, Заслужений діяч мистецтв України, програма фестивалю була побудована бездоганно. Виступи й репетиції учасників організатори доповнили екскурсійними та пізнавальними заходами. Учасники фестивалю були оточені гостинністю господарів, їх увагою й турботою.

Виступи 16-ох хорових колективів, які прибули із багатьох регіонів України, а також із Республіки Польща, прослуховувало престижне журі, представлене почесними гостями.

У фестивалю "Аве Марія" -- 12-річна й дуже успішна історія та багато цікавих традицій. Особливої уваги заслуговує щорічне покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку та вшанування пам'яті Великого Кобзаря, що сприяє патріотичному вихованню юного покоління. Цікавою традицією фестивалю є виступи хорових колективів у храмах та мистецьких закладах Кременеччини.

Історія Міжнародного фестивалю духовного співу «Кременецькі хорові вечори «Ave Maria» почалася в 2006-му. За роки його існування склалися чудові традиції, і масштабне дійство набуло популярності та стало відомим далеко за межами України.

Щороку дводенний фестиваль пропонує насичену програму. Цьогорічної весни її учасниками стали хор Свято-Микільського храму (м. Ірпінь, Київщина), чоловічий ансамбль «Октоїх» (м. Луцьк), жіночий хор «Світанок» Інституту мистецтв РДГУ (м. Рівне), жіночий ансамбль «Співаночки» обласного музичного коледжу (м. Кривий Ріг), Галицький академічний камерний хор (м. Львів), молодіжний камерний хор імені Юліуша Словацького (м. Кременець), дитячий хор «Весна» школи мистецтв імені Михайла Вериківського (м. Кременець), муніципальний чоловічий хор «Каменяр» відділу культури й туризму Стрийської РДА (м. Стрий), жіночий камерний хор «Eternita» (м. Рівне), студентський хор музичного училища ім. Соломії Крушельницької (м. Тернопіль), камерний хор «Відродження» (м. Кропивницький), камерний хор «Brevis» (м. Тернопіль), учнівський хор «Барви» музичної школи №1 імені Василя Барвінського (м. Тернопіль), хор Свято-Миколаївського собору (м. Бердичів) та вокальний ансамбль «Emotivo» (м. Варшава, Республіка Польща).

Серед почесних гостей – художній керівник і диригент Галицького академічного камерного хору, Народний артист України Василь Яциняк, композитор, Заслужений діяч мистецтв України Олександр Ходаковський, викладач Дрогобицького музичного училища імені Василя Барвінського, Заслужений діяч мистецтв України Ігор Циклінський, професор Львівської музичної академії ім. Миколи Лисенка, Заслужений діяч мистецтв України Олег Цигилик та художній керівник Академічної чоловічої хорової капели України імені Левка Ревуцького, Заслужений діяч мистецтв України Володимир Курач. Художній керівник фестивалю – Заслужений діяч мистецтв України Анатолій Галішевський.

На виконавців також очікувала програма майстер-класів від Народного артиста України, художнього керівника Галицького академічного камерного хору Василя Яциняка (м. Львів) та Заслуженого діяча мистецтв України, художнього керівника муніципальної чоловічої капели «Каменяр» Степана Целюха (м. Стрий).

У суботу, 13-го травня, п’ять колективів виступали в костелі Святого Станіслава під час концерту-презентації. Хор Свято-Миколаївського собору м. Бердичів (регент – протоієрей Віктор Сватула) здивував своїм виступом слухачів, представивши цікаву програму: «Преславна Приснодіво Богородице» (Богдана Фільц), «Помилуй нас, Господи» (Олександр Архангельський), «Молитва» на слова Т. Г. Шевченка з поеми «Марія» (Микола Цололо), «Концерт до свята Трійці» (ексклюзивний твір, написаний харківським композитором Миколою Цололо спеціально для хору).

Наступного дня учасники ХІІ Міжнародного фестивалю «Кременецькі хорові вечори «Ave Maria» поклали квіти до пам'ятника Великому Кобзареві й виконали його безсмертний твір «Заповіт».

Завершив програму мистецького дійства Гала-концерт у соборі Святого Преображення Господнього м. Кременець. Виступи хорів вразили високим професійним рівнем виконання, особливою духовністю співу та багатством звукової палітри. Слухачі мали змогу насолодитися різними за характером та стилем творами.

Декілька творів, підготовлені хорами, прозвучали вперше за 12-річну (!) історію фестивалю, викликавши неприховане захоплення учасників та гостей багатством відтінків і проникливим та гармонійним співом.

Колективам вручили Дипломи фестивалю та особливі Відзнаки за високий художній рівень виконавської майстерності, популяризацію найкращих надбань хорової скарбівні України та активну участь у фестивальному русі.

Учасники й гості відзначили злагоджену роботу команди організаторів, яка здійснювала адміністративні функції й вирішувала творчі завдання на фестивалі. Оперативне розв’язання творчих та організаційних питань, доброзичливе спілкування були спрямовані на створення всіх необхідних умов для учасників творчих колективів, заради досягнення ними високих результатів на фестивалі, що й позначилося позитивно на значущості Гала-концерту в соборі Святого Преображення Господнього та цінності дипломів і відзнак.

Хотілося б відзначити й прекрасне ведення фестивалю та його ведучу -- викладача КОГПА імені Тараса Шевченка Оксану Терпяк.

Діяльність усієї команди організаторів, на чолі із керівником проекту Анатолієм Галішевським, заслуговує високої оцінки й величезної вдячності за гідне втілення задумів та високий рейтинг фестивалю, спрямованих на досягнення головної мети -- зміцнення взаєморозуміння й дружніх  зв'язків між дітьми та молоддю в ім'я миру й добросусідських стосунків. Це засвідчив також привітальний лист Міністра культури України до Кременецького хорового форуму «Аве Марія».

«Українське хорове мистецтво заспівало, затрепетало, особливо щиро на Кременецькій землі! У фестивалю «Аве Марія» -- свій «живий» звук і своя «жива» музика -- це рідкість у наш час! Спів хорів зачаровував, давав простір уяві -- що й казати, майстерність колективів -- незаперечна! Божественне виконання Ваше очищає наші душі, серця та вселяє надії на кращі часи в Україні!..»

Процитовано лише окремі захоплені відгуки вдячних краян Кременеччини. Та ці слова вдячності розлетяться світом, щоб зустріти наступний фестиваль «Аве Марія»-2018! Тож сподіватимемося на те, що він неодмінно принесе цікаві зустрічі, нові знайомства з прекрасним мистецтвом духовного співу.

Учасники й організатори фестивалю складають особливу подяку Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії імені  Тараса Шевченка та її ректорові професору Афанасієві Ломаковичу, Кременецькій школі мистецтв імені М. Вериківського й її директорові Михайлу Занику, настоятелям храмів Кременеччини, зокрема о. Лукашу, о. Володимирові Буграку, Василеві Андрійчуку, о. Романові Калаталу.

До проведення фестивалю долучилися також місцеві меценати: В. Фендич, М. Страдомський, М. Ярощук, В. Габаль, Л. Остапчук, Л. Ніколайчук, Є. Лотоцький та багато інших.

«Кременець – старовинне місто, до котрого хочеться повернутися. І не лише тому, що воно зачаровує своїми прекрасними храмами, історико-архітектурними пам’ятками, Замком на горі Боні та красою мальовничих краєвидів, – відгукувалися учасники фестивалю. – Кременець – це духовна радість від щорічного Міжнародного фестивалю хорового співу». Вкотре різнопалнові, але самобутні у своїй високій творчості хори  приїздять до Кременця і щоразу сповнюються незабутніми враженнями.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews