Завдяки тернополянину в особливий спосіб вшановують патріарха

03.06.2017 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Галина Кіт

Ювілейну монету присвячену 125-річчю патріарха Йосифа Сліпого продає онлайн Національний банк України. Ініцював її випуск тернопільський історик Василь Штокало.

– Стався серйозний прорив, що нам вдалося випросити цю монету в Нацбанку. Це історія тривалістю в 10 років. Ще в 2007 році тодішній Президент Віктор Ющенко мав намір викарбувати монету Патріарха, але тоді йому щось не вдалося. У 2012 році монету вже почали карбувати, але Віктор Янукович, коли дізнався про це, особисто зателефонував до Арбузова (на той час голова НБУ, – авт.) і моменту було знято з виробництва. У 2015 році ініціативна група, яку я очолював, знову подала пропозицію до НБУ викарбувати монету вже до 125-річчя Й. Сліпого. Зважаючи на те, що була постанова Верховної Ради України про відзначення річниці на всеукраїнському рівні, Нацбанк «здався», – розповів Василь Штокало.

Читайте також

Помер Блаженніший Любомир

20 червня монета «Йосиф Сліпий» (1892-1984)» офіційно вводиться в обіг в Україні.

Ініціатори пропонували виготовити її у двох видах – п’ятигривневу (метал – нейзільбер) та стогривневу (золото), але в НБУ вирішили замовити просту двогривневу монету на основі сплаву міді та нікелю.

Як нам повідомили у місцевому представництві НБУ, монета має величезний попит і на сьогодні практично весь тираж – 35 тисяч – уже викуплений.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews