Літо в Тернополі розпочалось з дитячих усмішок — УГП провела «Фестиваль дитинства»

07.06.2017 10:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Сотні наймолодших тернополян разом з батьками відвідали «Фестиваль дитинства», який організовувала Українська Галицька Партія до Дня захисту дітей. Діти танцювали під веселу музику, змагались у спортивних естафетах, з цікавістю спостерігали за галицькими лицарями та дізнавались про свої права.

Дійство тривало на Театральному майдані. На «Фестивалі дитинства» діяло шість локацій, тому дітки могли обрати те заняття, яке зацікавило найбільше. Однак більшість дітей встигли спробувати себе всюди: і малювали, і танцювали і брали участь у правознавчих вікторинах, і змагались командами у спортивних іграх, і навіть міряли лицарські обладунки. На Театральному майдані весь день було гамірно та радісно, лунав дитячий сміх та весела музика.

Організатори дійства — міська організація Української Галицької Партії — фестиваль вирішили влаштувати тому, що подібних дійств для діток у місті вкрай мало. Якщо для дорослих тернополян проводиться маса різноманітних фестивалів, то діти дещо обділені.

Як розказує голова Тернопільської міської організації УГП Ірина Яремчук, ідея дійства полягала не просто в тому, щоб розважити дітей, а щоб фестиваль мав освітні елементи. Так, у веселій ігровій формі діток навчали грі в командах, пояснювали їх права, заохочували до читання.

— Гарно пройшла акція «Тату, почитай», кілька татусів зголосились почитати своїм дітям, але подарунки отримали діти, а не татусі, — посміхається Ірина Яремчук. — Діткам подарували книжки про Алярмика та солодку водичку. До лицарів вишикувалась справжня черга, всі дітки хочуть вдягнути лицарський обладунок. Це дуже тішить, бо діти хочуть бути героями, — говорить Ірина Яремчук.

Фестиваль пройшов весело та пізнавально, адже діти не просто бавились, а через гру засвоювали важливу інформацію.

— Діти можуть назвати більшість прав зазначених у «Конвенції ООН про права дитини», але наскільки вони розуміють, що означають ці права, це під знаком питання. Якщо запитати, що вони можуть зробити, аби реалізувати права, більшість кажуть: «Треба бути чемними». Це дивна ситуація. Діти мають чітко розуміти зміст кожного права і знати, що слід зробити, аби захистити свої права. Вони мають знати, що за це відповідають батьки й держава, що це не пов’язане з виконанням їх обов’язків. Часто, навчаючи дітей правам, говорять про обов’язки, права дитини не пов’язані з виконанням обов’язків. Вони дані дитині з народження, діти мають розуміти, що не зважаючи на їхню поведінку, статус, роль, яку вони виконують, всі права, які зазначені в конвенції, мають виконуватись, зокрема батьками, як посередниками. Ще ми спостерігаємо, що батьки не знають прав дітей. Для них це страхітлива ситуація, вони бояться маніпуляцій з боку дитини, — розказує координаторка центру розвитку молоді "Міст" Мар’яна Гевко.

Фестиваль мав виховний елемент не тільки для діток, але й для їх батьків, так, батькам теж пояснювали, які права мають їхні діти. Окрім того, роздавали пам’ятки про права у батьківському самоврядуванні. А під час акції «Тату, почитай» батьків заохочували більше часу проводити з дітьми. Як кажуть організатори, часто батьки вмикають дітям мультики, або дають в руки гаджети, щоб чимось зайняти, а замість того треба проводити час з дитиною.

— Окремі мегаперевантажені мужні та сильні тати перекладають вирішення означеного питання на тендітні плечі своїх дружин, втрачаючи такий важливий зв’язок з родиною. Як наслідок, виникають непорозуміння, зайві суперечки й образи. На допомогу у цій ситуації мають прийти цікаві ідеї. Наприклад, одним із таких літніх відпочинкових сімейних проектів є ініціатива «Тату, почитай». Заснована на досвіді європейських країн, вперше в Україні вона була реалізованою у Львові. А цього літа ми прагнемо прищепити цю ініціативу й у Тернополі. Ідея проста і зрозуміла: у визначеному місці, в домовлений час збираються молоді сім’ї із дітками щоб гарно розважитись і з користю провести час. А головне – спільно почитати улюблені книжечки: казки, оповідання, віршики й пригоди, — розповідає голова Тернопільської обласної організації Української Галицької партії Олег Вітвіцький, який проводив читання на «Фестивалі дитинства».

Організаторам дякували діти та їхні батьки. Чимало тернополян підходили до активістів та волонтерів із проханнями частіше проводити подібні заходи, адже для дітей сьогодні це вкрай важливо.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews