З власної колекції комп’ютерів львів’янин хоче створити ІТ-музей (Відео)

18.08.2017 14:00   Джерело: zaxid.net
Опубліковано : Львівський Новинар

Хтось має лише один комп’ютер, у когось взагалі жодного, а у Миколи Щербини їх майже сотня. Чоловік уже понад десять років колекціонує техніку. Комп’ютерів та допоміжних пристроїв уже так багато, що у кімнаті не поміщаються. Тож львів’янин хоче створити у місті музей ІТ та інновацій не гірший, ніж у Каліфорнії, - пише zaxid.net.

Захоплюватися комп’ютерами Микола Щербина почав ще у дитинстві. А от колекціонує техніку останні десять років.

«На даний момент в мене є більше, ніж 90 комп’ютерів, переважно все в робочому стані. Стараюся, що б все працювало, щоб воно мало гарний вигляд», – каже колекціонер техніки Микола Щербина.

Така любов передалась від батька. Професор факультету прикладної математики Юрій Щербина й показав перші у житті сина комп’ютери.

«Я старався показати у свій час, коли ще Микола вчився в школі, різні можливості. В мене є товариші електронники, але він вибрав це», – розповідає батько Миколи Юрій Щербина.

Має колекціонер й свій перший комп’ютер ‒ «Електроніка БК», з якого все почалося. От тільки не пригадає, де він серед цих усіх коробок. Тож показує ексклюзивні прилади, як калькулятор «Іскра 1122» або ноутбук зразка 85-го року «Tandy» ТRS 80.

«Екранчик, як ви бачите, доcить такий невеличкий ЛСД-екран, але тим не менше тут була можливість набирати тексти і навіть по модему передавати дані», – говорить Микола Щербина.

Ноутбук «Sharp» заміняв настільний комп’ютер. Майже 40-кілограмовий екземпляр 70-х років «Іскра 1256» – популярний був серед військових.

Окрім комп’ютерів, Микола Щербина колекціонує й допоміжну техніку. У нього є матричний принтер «Д180» польського виробництва. Подібні досі працюють в Ощадбанку чи на пошті. Тішиться, що має компактну модель 1984 року від «Apple».

«Тут є ручка для переноски його і він досить легенький. Це в мене цілком така повноцінна система, як бачите: є комп’ютер, монітор, приблизно тих часів і навіть джойстик», – каже колекціонер техніки.

У колекції Миколи й один екземпляр «ПК 01 Львів» середини 80-их. Цей комп’ютер створили у Львівському політехнічному інституті.

«Він випускався в досить великій кількості і не тільки в нас у Львові, в принципі, на всіх просторах колишнього Радянського Союзу продавався цей комп’ютер», – розповідає чоловік.

Зазвичай комп’ютери чоловік купує на тематичних форумах, сайтах та аукціонах. Дещо обмінює з колегами по захопленню.

«З кожним роком це стає все більш дорогим задоволенням. Є, звісно, неадекватні якісь ціни, люди виставляють. Є люди, що нищать те, що залишилось в робочому стані», – констатує Микола.

Третину своєї колекції чоловік лише двічі показував на люди. Тож вирішив не тримати все під замком. Тепер думає над створенням музею ІТ та інновацій у Львові. Хоче, аби той був не гіршим за Музей комп'ютерної історії у Каліфорнії.

«Хотілося б, власне, от на такому більше світовому рівні все ж таки цим зайнятись. Тому, що я думаю, що для нашого міста – це буде такою цікавою родзинкою», – підсумовує Микола Щербина.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zaxid.net