Журналістка Олександра Шутко видала книжкою переклад листів легендарної Роксолани

06.09.2017 16:00   Джерело: Детектору медіа
Опубліковано : Львівський Новинар
Журналістка, блогерка, кандидатка мистецтвознавства Олександра Шутко, яка є авторкою книжок про султан-українок, зокрема дослідження «Роксолана: міфи та реалії», що вийшло в Україні та Туреччині, та роману «Хатідже Турхан», випустила нове видання «Листи Роксолани: любов та дипломатія». Авторка презентуватиме книжку у Львові на Форумі видавців.
 
Про це вона повідомила «Детектору медіа».

Таке зацікавлення османською тематикою, за словами авторки, виникло під час вивчення турецької мови та подорожей до Туреччини.

З історичної літератури турецьких дослідників вона отримала чимало невідомих в Україні фактів і відомостей з біографії Роксолани та її наступниці Хатідже Турхан (Надії з Поділля), яка стала матір’ю османського султана Мехмеда ІV. Про його панування на Поділлі з 1672 року нагадує мінарет у Кам’янці-Подільському (Хмельницька область), прибудований до костелу Св. Петра і Павла, та мінбар (амвон) у костелі Св. Миколая.

«Згодом накопичилося стільки інформації, що її вистачило на третю книжку, в якій я виклала переклад з османо-турецької любовних листів Роксолани. Прочитавши їх, я була вражена красою високого стилю написання. Тому й вирішила перекласти ці листи українською, щоб поділитися ними із земляками Роксолани, які так нею пишаються. Адже, упевнена, що усі дослідження та історичні нариси про цю султану без наведення її листування є неповними», – зазначає Олександра Шутко.

У книжці також містяться дипломатичні послання Роксолани польському королеві Сигізмунду ІІ Августу 1548 – 1549 років та перській принцесі Султан Бейгюм 1555 року. Останні два листи вдалося перекласти з фарсі за допомоги іраністки, викладача кафедри сходознавства Львівського національного університету ім. Івана Франка Надії Вишневської. Водночас висвітлено нові факти з біографії Роксолани та нащадків, що випливають не лише з її особистого листування, а й із недавніх відкриттів турецьких учених. Ця книжка є логічним доповненням попереднього видання «Роксолана: міфи та реалії».

Під час презентації, яка відбудеться 15 вересня у Будинку архітектора міста Львова, авторка обіцяє поділитися світлинами оригіналів листів, написаних власноруч Роксоланою, та інших раритетних документів тієї доби.

Нагадаємо, у 2015 році журналістка, блогерка, автор Центру інформації з прав людини, кандидатка мистецтвознавства Олександра Шутко  випустилакнигу «Роксолана: міфи та реалії».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Детектору медіа