Колектив музею "Територія терору" вимагає проведення чесного конкурсу і погрожує владі страйком

Зустріли чиновників не з пустими руками.

14.09.2017 07:30   Джерело: Рrostir.Museum
Опубліковано : Патрік Скеля

Ольга Гончар стала переможцем конкурсу, і з якою, відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії та письмового повідомлення голови конкурсної комісії, укладено контракт терміном на 5 років, - пише Рrostir.Museum.

Проте колектив музею, що складається з 12 осіб, зустрів чиновників не з пустими руками. Вони оприлюднили відкритий лист з вимогами скасувати результати конкурсу і провести новий, «прозорий, відкритий, чесний і законний», створити міжфракційну депутатську комісію для покарання винних у допущенні порушень під час конкурсної процедури та відновити фінансування робіт зі створення постійної експозиції музею. У випадку ігнорування вимог, йдеться в листі, колектив Музею 19 вересня 2017 року оголосить безстроковий страйк.

Нагадаємо, що конкурсна процедура, переможцем якої було визнано Ольгу Гончар, була третьою. Перший конкурс був скасований через потенційний конфлікт інтересів у двох членів комісії та вихід із її складу чотирьох делегатів від органу управління, що робило комісію недієздатною через відсутність кворуму. Другий конкурс скасували через численні порушення, допущені управлінням культури ЛМР при проведенні жеребкування (недопущення на жеребкування громадськості та представників трудового колективу, відсутність прописаної в законі онлайн-трансляції жеребкування, використання сумнівних програм для власне процедури жеребкування), що спровокувало судовий позов від однієї з громадських організацій.

Третій конкурс також розпочався із скандалу – до жеребкування не були допущені три організації.         

«Були допущені до конкурсу організації, які не мають відношення не просто до музею, а й до культури дуже віддалене. Зокрема йдеться про «Львів Моушн», «Драйв Сіті». Це громадські організації, які просувають паркур, це є організації автомобілістів у Львові…. Натомість з формальних абсолютно причин не допустили дві громадські організації, які прямо відповідають за сферу музейництва, які займаються у сфері музейництва, які займаються дослідженням і вшануванням пам’яті жертв тоталітарних режимів [ГС «Західноукраїнська спілка музеїв», ГО «Західно-Український центр історичних досліджень» - МП]», - зазначає Ярослав Погоральський, член конкурсної комісії, завідувач Археологічного музею Львівського національного університету імені І. Франка.         

Також на друге засідання третього конкурсу не прийшов третій кандидат на посаду директора – Володимир Довжинський, що до 12 вересня 2017 р. з березня 2016 р. виконував обов`язки директора музею. Він був кандидатом в усіх трьох оголошених конкурсах. Своє рішення про неявку на засідання він пояснює тим, що «це засідання відбувалося повністю за межами правового законного поля. Навіть не через те, що не було збережено паритету стосовно об’єктивності, незалежності кандидатів в конкурсну комісію, а є чітка норма закону про культуру – пункт 15 статті 21, який говорить, що переможець конкурсу має бути призначеним управлінням культури директором установи не пізніше 2 місяців з дня оголошення конкурсу. Останній третій конкурс був оголошений 15 червня 2017 року і відповідно його правова чинність, діяльність комісії, яка працювала по цьому конкурсу, завершилась 15 серпня 2017 року». Крім Володимира Довжанського участі у третьому засіданні не взяли також і 3 члени комісії, які теж зробили заяви аналогічного характеру.

Як стало стало відомо "Музейному простору", Володимир Довжинський подав до суду позов з вимогою визнати результати конкурсу недійсними і прийняти рішення про оголошення нового, четвертого, конкурсу.

Також Володимир Довжинський зазначив "Музейному простору", що прямих підстав у колектива музею виступати персонально проти Ольги Гончар як керівника немає, адже "вона поки не працювала в музеї і якісь висновки робити зарано. Неприйнятною для музейних працівників і незрозумілою є ситуація, коли працівник культури на своїх сторінках у соціальних мережах поширює текстову інформацію нецензурного змісту чи світлини з нею. Разом з тим є питання до наявності чи відсутності у Ольги Гончар необхідного стажу роботи, адже копія трудової книжки до конкурсної комісії подана не була, і прохання з нею ознайомитись, озвучене одним з членів конкурсної комісії, було проігнороване". 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рrostir.Museum