Зруйновна гінекологічна служба: у Львові ледь не померла вагітна жінка

19.10.2017 17:30   Джерело: Гал-інфо
Опубліковано : Патрік Скеля

Днями у Львові мало не віддала Богові душу вагітна жінка. Одна з причин – зруйновна гінекологічна служба, пише - Гал-інфо

Читайте також

У Львівській області стало народжуватись більше дітей
У Львові виписали з пологового будинку 12-річну маму

Отож, днями з 1-го пологово будинку, що у Львові на вул. Мечникова, до Львівської обласної лікарні  скерували вагітну жінку з діагнозом: підозра на позаматкову вагітність. Черговий лікар приймального відділення не викликав чергового гінеколога, але  подзвонив начмеду гінекологічного відділення Коржинській Р.Д.  Тільки за її розпорядження відбувається госпіталізація у гінекологічне відділення. Начмед забороняє госпіталізацію та скеровує вагітну жінку в лікарню швидкої допомоги, що у Львові на вул. Пилипа Орлика. Аргументи такі: відділення гінекології не  працює, малий термін вагітності. Скарги жінки були проігноровані.

Дорогою з однієї лікарні до іншої вагітній стає зле. Під час госпіталізації встановлюють діагноз: порушена позаматкова вагітність, внутрішня черевна кровотеча, геморагічний шок важкого ступеня. Відтак, у лікарні швидкої допомоги лікарі, рятуючи життя вагітній, провели ургентне хірургічне втручання. Відтак, її перевели в реанімацію.

Можна було б говорити про надзвичайний одиничний випадок, якби він не відбувся ось на якому тлі.

Близько місяця тому пологове відділення Львівської обласної лікарні, що на вул. Некрасова, закрили на ремонт. Йдеться про  чотириповерхову будівлю. На перших трьох поверхах – пологовий будинок, на четвертому – гінекологічне відділення. Після ремонту, за інформацією гінекологів,  половину їхнього поверху мають забрати під пологові палати.

Гінекологи з цим категорично не згодні.  Насамперед тому, що їхня спеціалізація - це складні випадки  вагітності та післяродові ускладнення , за які ні в районах, ні у Львові «ніхто не хоче братися». «За таких обставин скоротити гінекологічне відділення  – це злочин проти жінок», - кажуть гінекологи.    

Однак, як пояснив у коментарі головний лікар Львівської обласної лікарні Михайло Гичка, для гінекологічного відділення буде передбачено 40 ліжок, хоча до ремонту було тільки 30. Щодо пологового відділення, то, за його словами, у ньому буде 30 місць.

"Нікого не буде звільнено із гінекології, хіба хтось сам захоче звільнитися", - запевнив головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні.

Проте, як повідомили гінекологи, їх вже частково «підселили» до хірургів». Але, як бачимо тепер, на ці гінекологічні ліжка, хворих жінок не квапляться оформляти, що ледь не призвело до трагічного наслідку.    

«Поки влада не може поділити ліжка в гінекології, чиїсь діти, мами, бабусі можуть відійти у вічність. Навіщо створювати штучно незаповнений ліжко-день», – запитують гінекологи. За їхніми словами, до закриття в гінекології було 70 ліжок.  При цьому починаючи з 2013 року гінекологічне відділення було майже завжди переповнене.  Попри заборону жінки лежали на кушетках.

«Лікарів змушували відмовляти хворих від госпіталізації та примусово виписувати їх зі стаціонару. Тепер вони аргументують, що гінекологія працювала на 30 ліжках, а насправді таки на 70, це можна перевірити за даними статистики. Ми все таки сподіваємось, що Михайло Гичка прислухається до думки рядових гінекологів його лікарні, які працюють 24 години на добу та знають реальну потребу в гінекологічній допомозі, і відмовиться від скорочення гінекологічного відділення», - кажуть гінекологи.

Що ж, останній критичний випадок, коли жінці, по суті,  було відмовлено у вчасній гінекологічній допомозі, справді свідчить про те, що гінекологічну службу в області треба посилювати, а не навпаки.  Зрозуміло, що додаткові пологові ліжка також Львову потрібні, але не такою ціною, що коли настає складний випадок, то від пацієнта відмахуються, як від чуми.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Гал-інфо