Львівська Наварія на ретросвітлинах 1920-х

29.10.2017 10:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

На інтернет ресурсі «Zabytki» знаходиться цікава фотопідбірка світлин  населених пунктів Львівщини, серед яких давнє село Наварія, які були зроблені в 1927 році дослідником та істориком мистецтва Адамом Бохнак з міста Краків (Польща). 

Наварія – село в Пустомитівському районі Львівської області, яке  розташоване за 10 км південніше від обласного центру при шляхові на Пустомити. Найвідомішими пам’ятками села є костели. Відомо, що старий костел у 1618—1621 роках знищили татари. Невдовзі храм було знову відбудовано із дерева, але він на завжди зник через пожежу  1630 року.

Читайте також

На найстарішій фото Польщі мешканець Самбора
Львів на фото 1918-1919 рр
Львівщина на фото німецького солдата (1941-1943)

У 1641 році, завдяки фінансовій підтримці міщанки Єлизавети Гумницької було розпочато будівництво нового мурованого костелу, яке закінчилось в 1645 році. Проте, через складну політичну ситуацію в країні, почалася Хмельниччина, і святиню знов було знищено.

Новий храм, який бачимо на фото 1920-х років, спорудили в проміжку між 1740—1760 рр. під управлінням Бернарда Меретина. За художнє оформленні відповідали художник  Станіслав Строїнський та скульптор Антон Осінський. Мали місце й роботи знаного Антоніо Тавеллі

В 1776 р. архітектором П. Полейовським було спроектовано та споруджено дзвіницю.

Напевно дослідника Адама Бохнака Наварія зацікавила саме типовою барочною зовнішню (на зразок храму Іль Джезу в Римі). Головний фасад завершено високим барочним фронтоном, прикрашеним білокам'яними вазами. У оформленні фасадів архітекторами було застосовано коринфський ордер.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Більше фото за посиланням: http://www.zabytki.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews