Львів’ян просять проголосувати за проект, який передбачає закупівлю дефібриляторів для медзакладів

11.11.2017 12:31   Джерело: Lvivnews
Опубліковано : Патрік Скеля

У Львові пропонують закупити 42 автоматичні зовнішні дефібрилятори і передати їх медичним закладам Львова, а також бригадам швидкої медичної допомоги, пише - Lvivnews.

Читайте також

У Львові обрали проект будівництва міського архіву (Фото)
Проект щодо упорядження території біля стадіону «Сільмаш» подали на громадський бюджет

Про це розповів автор проекту №55, який змагається за фінансування у межах громадського бюджету на 2018 рік, Ігор Заставний під час презентації свого проекту у міській раді сьогодні.

Ігор Заставний зазначив, що кожного року у Львові від раптової зупинки серця, пов’язаної із захворюваннями системи кровообігу помирає кілька тисяч людей. Велика частина випадків раптової зупинки серця починається із так званої фібриляції шлуночків (ФШ). Це вид зупинки серця, коли воно скорочується неповноцінно і не здатне переносити кров через судини організму, тобто пульсу в людини немає, але серце все ще скорочується у неправильному ритмі. Єдиним методом допомоги такій людині – це рання дефібриляція (до 5 хвилин після початку ФШ). Якщо така маніпуляція проведена до 3 хвилин після фібриляції, то коефіцієнт виживання людини становить більше 70%, до 5 хвилин – 50 %, до 10-15 хвилин (у кареті швидкої медичної допомоги) – менше 10%.

«Значна частина таких випадків трапляються в лікувально-профілактичних закладах та на вулицях міста. У зв’язку із присутністю розгалуженої мережі медичних закладів, у разі такого нещасного випадку, після виклику бригади швидкої медичної допомоги та початку серцево-легеневої реанімації одним медичним працівником чи свідком події, інший – часто може знайти медичну установу поблизу, втім це не завжди рятує життя людині через застарілість або відсутність в цих установах автоматичних дефібриляторів», – сказав Ігор Заставний.

Він додав, що автоматичні зовнішні дефібрилятори (АЗД)– це пристрої для проведення дефібриляції, якими в країнах Євросоюзу, Канади та США забезпечені всі медичні заклади, школи і дошкільні навчальні заклади, більшість громадських місць і парків, окремі автобусні зупинки, ітд. Перевагою таких пристроїв є те, що ними може користуватись кожна людина, навіть без спеціальної підготовки. Необхідно просто відкрити кришку і дотримуватись голосових та візуальних інструкцій від дефібрилятора. При цьому, розряд потерпілій людині буде проведений тільки у випадку потреби (про що АЗД «дізнається» сам).Метою проекту №55 є забезпечення більшості поліклінік та лікарень, які розташовані у Львові, автоматичними дефібриляторами, адже вони можуть рятувати сотні життів щороку, зокрема нашим друзям, сусідам і нам самим.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Lvivnews