У Львові наступного року випробовуватимуть пересадку органів померлих

21.12.2017 18:40   Джерело: Варіанти
Опубліковано : Патрік Скеля

Львів є одним з шести обласних центрів України, де таке можливо зробити. Про це йдеться у інтерв'ю заступника виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського Інтерфакс-Україна, пишуть - Варіанти.

Читайте також

Колишнього головного лікаря райлікарні на Львівщині підозрюють у розтраті 25 тисяч доларів
Американські лікарі за тиждень прооперували у Львові понад 50 дітей з опіками
Інноваційні технології ULTRAPULSЕ: як хірурги з Бостону лікують українських дітлахів

"Ми вчинили ряд кроків для реалізації пілотного проекту на базі існуючих центрів трансплантації у п'яти областях і у Києві. Це дозволить проводити трансплантацію нирки від нерідного донора навіть до прийнятия нового закону.

Йдеться про трупну трансплантацію. Перш ніж вилучити анатомічний матеріал у підходящого донора потрібно констатувати смерть головного мозку. Ми внесли зміни у посадові іструкції, – тепер анестезіолог має право це робити.

Далі виникає ще кілька питань. Що стається після смерті головного мозку? Хто повинен прийняти рішення про трансплантацію, зв'язуватись з рідними потенційного донора, знайти реципієнта і у випадку необхідності організувати транспортування? Усе це сфера відповідальності трансплант-координатора. Пропонується, що його функції будуть виконувати лікарі анестезіологи-реаніматологи. Але їм також доведеться пройти спеціальну програму підготовки. 

Далі трансплант-координатор буде зв'язуватись з координаційним центром трансплантації. Зараз ця структура існує формально, це швидше науковий заклад, без будь-яких повноважень, фінансових важелів, без наукових досягнень. Після прийняття закону доведеться змінювати статут, повноваження і правила роботи центру.

Окрім цього, потрібен робочий реєстр донорів і пацієнтів, що потребують трансплантації. І зовсім не в останню чергу, готовність громадськості до жертвування органів чи прийняття рішення про таке щодо свої близьких.

Одним словом, справа не лише у прийнятті закону, про трансплантацію – під нього необхідно практично з нуля створювати діючу систему."

Як уточнив Лінчевський, апробація системи буде у шести центрах, де теоретично можна проводити трансплантацію органів з трупів: Запоріжжя, Київ, Дніпро, Харків, Львів, Одеса. Там уже існують деякі списки очікування, спеціалісти. Хоча спеціальна апаратура для констатації смерті мозку є не всюди. Та й анестезіологів ще потрібно навчити працювати на ній, вони цього ніколи не робили раніше, їх не вчили цього робити у ВНЗ.

Медик зауважує, що єдине місто України, де здійснюють трупну трансплантацію, це Запоріжжя. Там уже створена програма анестезіологів і трансплант-координаторів. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Варіанти