Повісили на вишитому рушнику: жорстоке вбивство Ольги Басараб

14.02.2018 23:34   Джерело: Гал-інфо
Опубліковано : Патрік Скеля

94 роки тому, 13 лютого 1924 року, в тюрмі у Львові була жорстоко закатована 35-річна українська громадська і політична діячка Ольга Басараб. 

Читайте також

Таємниці львівського костелу єзуїтів
На місці давньої площі у Львові радянська влада побудувала готель

Ольга Басараб організувала першу жіночу чоту Легіону УСС у Львові, а також була членом Головної управи філії Союзу українок. Окрім того, жінка була розвідницею та зв'язковою полковника Євгена Коновальця, пише - Гал-інфо.

9 лютого 1924 року Ольгу Басараб арештувала поліція за вигаданим звинуваченням у шпигунстві водночас на користь Німеччини та більшовицької України.

Для того, щоб довідатися інформацію про представників українського опору, українку жорстоко катували. До Ольги застосовували тортури. Слідчим був Лев Кайдан. За свідченнями вартового, після звірячих допитів вона не могла самостійно йти, тому до камери її приносили.

Уранці 13 лютого у камері Ольгу Басараб знайшли повішеною на вишитому рушнику - на ґратах вікна.

Існує версія, що грати у камері, де утримували Ольгу, були надто високими, як для її зросту, тому її повісили слідчі.

Смерть українки у польській тюрмі не вдалося приховати. Під час огляду тіла були виявлені численні сліди тортур. Ольгу катували струмом, били, вивертали суглоби.

Польську владу під тиском громадськості змусили розпочати слідство. Однак, невдовзі його припинили заявивши, що склад злочину, начебто, відсутній.

Ольгу Басараб поховали на Янівському цвинтарі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Гал-інфо