Науковець ТДМУ пройшов стажування у відділі генетики та патології кафедри онкології Поморського медичного університету у Польщі

27.03.2018 22:07   Джерело: ТДМУ
Опубліковано : Новини Львівщини

Декан факультету іноземних студентів, професор кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Петро Сельський 17-22 березня 2018 року проходив стажування у Поморському медичному університеті у Щеціні (Польща) на запрошення очільника відділу генетики та патології кафедри онкології професора Яна Любінського. Стажування відбулося на базі Центру діагностики та лікування спадкових новоутворень у Щеціні.

Перед будівлею Центру діагностики та лікування спадкових новоутворень у Щеціні.

Центр діагностики та лікування спадкових новоутворень (CDLND) має можливості обстежувати щомісяця понад дві тисячі осіб. При цьому для роботи у цьому закладі залучають біля сотні фахівців та технічних працівників. Окрім клінічних та наукових досліджень, лікарі, які водночас є працівниками Поморського медичного університету у Щеціні (PUM), забезпечують і навчальний процес для студентів-медиків.

З професором Яном Любінським біля входу у відділення онкологічного генетичного консультування

У лабораторному комплексі CDLND.

Під час стажування була можливість ознайомитися з усіма напрямками роботи CDLND, роботою лабораторій, усіх підрозділів, засвоїти нові підходи та методики проведення морфологічних та генетичних досліджень. На базі CDLND, окрім традиційних патогістологічних досліджень, проводяться комплексні генетичні обстеження. Чільне місце серед них займає тест BRCA, який дає можливість виявити спадкову схильність до раку молочної залози і яєчників. За допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) в препаратах ДНК людини, отриманих з периферичної крові, у CDLND визначають такі мутації гену BRCA1: ie, 5382insC, C61G, 4153delA. Наявність цих генетичних змін вказує на підвищений ризик захворювання. За даними СDLND аномалія гену BRCA становить 10% всіх випадків раку молочної залози. У жінок, які страждають на рак молочної залози, при виявленні такої аномалії часто виявляється сімейна схильність. При цьому розвиток раку яєчників або раку грудей залежить і від багатьох зовнішніх факторів (дієта, рівень статевих гормонів, токсичні чинники навколишнього середовища та ін.). Тому у CDLND проводять комплексні обстеження, які включають аналіз генеалогічного дерева, анамнестичних даних та результатів клінічних досліджень. При цьому показом для проходження таких обстежень є підозра на генетичну схильність до раку молочної залози або яєчників. Значна частка жінок звертаються до СDLND і за власною ініціативою. Жінки з позитивним результатом тесту перебувають під наглядом лікаря-онколога і проходять необхідні регулярні діагностичні заходи. Необхідно зазначити, що професор Ян Любінський є ініціатором створення подібних центрів у низці країн Євросоюзу, зокрема Прибалтики. Вчений підкреслив важливість створення подібних закладів і в Україні та виявив бажання надати за потреби необхідну методологічну допомогу.

З професором Мареком Островським в університетській клініці

Також було надано можливість стажування в університетській клініці та вивчення роботи патологів, зокрема щодо проведення патогістологічної діагностики. Щороку зазначена клініка здійснює десятки трансплантацій нирок, печінки та легенів. За сприяння голови асоціації трансплантологів регіону, професора кафедри загальної хірургії та трансплантології, Марека Островськоговідбулося знайомство зі структурою, менеджментом та роботою підрозділів лікарні.

Під час зустрічі з ректором університету, професором Богуславом Мачалінським та провідним дерматохірургом регіону доктором Пйотром Бойком.

У рамках стажування 20.03.18 р. відбулася зустріч з ректором PUM, професором Богуславом Мачалінським, під час якої було обговорено можливі шляхи співпраці між університетами. PUM схожий за студентським контингентом з ТДМУ та навчає понад 5000 студентів за 13 спеціальностями. Ректор PUM ознайомив з баченням, структурою та напрямками діяльності університету. Професор Богуслав Мачалінський розповів про високу активність навчального закладу  щодо публікацій в журналах, які входять у наукометричні бази Scopus та Web of Science. Зокрема PUM посідає друге місце серед медичних університетів Польщі за рівнем цитованості. Ректор PUM запропонував низку напрямків співробітництва, що стосується наукових та освітніх проектів, студентських обмінів.

З деканом факультету медицини, професором Лешеком Домманським.

Також відбулася зустріч з деканом факультету медицини професором Лешеком Думанським. У PUM навчається більше 800 іноземних громадян, які прибувають переважно зі скандинавських країн. Надано можливість ознайомитися з роботою університету стосовно міжнародної освіти, структурою деканату, вивчити ефективні методологічні підходи щодо організації начального процесу для іноземних студентів та поділитися своїм досвідом.

На засіданні вченої ради факультету медицини Поморського медичного університету у Щеціні

Наступним важливим моментом була участь у засіданні вченої ради факультету медицини та ознайомлення науковців PUM з нашим університетом. Члени вченої ради отримали інформацію про структуру, напрямки роботи, спеціальності та контингент студентів ТДМУ.

З іноземними студентами ТДМУ під час III Міжнародної студентської конференції у Щеціні.

Під час стажування була нагода в ролі члена Наукового комітету 17.03.2018 року взяти участь у роботі III Міжнародної студентської конференції, яка відбулася у PUM. З доповідями на студентському форумі виступили і студенти-медики другого курсу нашого університету Пьотрек ОстровськийЕмануель Мвімба МунгаКонрад КопецьКаран ДіксітНобль АппахОктавія Ґлеба та студент третього курсу Брайан Арієквей-Адді.

Біля центрального корпусу Поморського медичного університету у Щеціні.

Висловлюю щиру подяку за допомогу в організації стажування адміністрації ТДМУ, відділу міжнародних зв’язків та приймаючій стороні – ректору Поморського медичного університету, професору Богуславу Моччальському, професорам Лешеку ДомманськомуЯну ЛюбінськомуЄжи СьєнкуМареку Островському та доктору Пйотру Бойку.

Інформацію подав декан факультету іноземних студентів, професор кафедри патологічної анатомії із секційним курсом та судової медицини Петро Сельський.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ТДМУ