Патрік Скеля

Патрік Скеля

оглядач, блогер, LvNews

Агент на всі випадки життя. Неймовірне перетворення

18.02.2019 18:30   Джерело: ZAXID.NET
Автор : Патрік Скеля

Після низки гучних розслідувань стосовно виділення Львівською ОДА земельних ділянок ветеранам АТО, ZAXID.NET не припиняє стежити за усіма справами, які так чи інакше стосуються цієї теми. Саме тому ми не змогли залишити без уваги історію затримання на хабарі заступника мера Пустомитів Володимира Кардаша. Принаймні тому, що за кілька днів перед його затриманням голова ЛОДА Олег Синютка публічно звинуватив Пустомитівську міськраду у корупції, а відразу ж після затримання Кардаша мер Пустомит Олег Серняк назвав це провокацією зацікавлених в отриманні землі на берегах озера у Наварії, пише - ZAXID.NET.

Ми вирішили перевірити твердження Серняка, а у процесі написання матеріалу виявили чимало цікавої інформації про 42-річного Ярослава Сухоставського, який давав заступнику меру Пустомит хабар. Виявилось, що Сухоставський далеко не вперше дає хабар і він фігурував як жертва щонайменше у п’яти подібних справах. Щоправда, під іншим прізвищем.

У цьому матеріалі ми розповідаємо, наскільки тісно історія із затриманням на хабарі заступника міського голови Пустомит пов’язана із використанням правоохоронцями агентів для підкидання хабарів і відповідаємо на запитання, хто і навіщо міг замовити провокацію проти Володимира Кардаша.

Що сталося?

58-річного Володимира Кардаша затримали на хабарі у 20 тис. грн у власному автомобілі 28 вересня 2018 року. За офіційною версією, він отримав ці гроші від підприємця Ярослава Сухоставського як «подяку» за сприяння в укладенні договору з архітектором Ігорем Гризлюком на прокладання бруківки біля Народного дому у селі Наварія. Ці роботи були виконані на початку вересня. В обвинувальному акті проти Кардаша, який є у розпорядженні ZAXID.NET, йдеться, що про хабар із Сухоставським вони домовились ще у серпні перед підписанням договору.

Заступника мера Пустомит Володимира Кардаша затримали на хабарі 28 вересня 2018 року (фото Віталія Біляка)

Наступного дня, 29 вересня, мер Пустомит Олег Серняк заявив, що затримання Кардаша на хабарі – підстава, яку організували люди, що хочуть отримати землі біля озера у Наварії. Серняк не називає конкретних імен, але заявляє, що прихильники виділення землі у Наварії систематично тиснуть на працівників міської ради. Скандал із виділенням ділянок біля озера Наварія, про який згадує у своїй заяві Олег Серняк, виник після того, як журналісти дізналися, що під виглядом учасників АТО безкоштовні ділянки отримують місцеві бізнесмени. Згодом виявилось, що безпосередньо на березі озера землі не отримав жоден боєць АТО.

Можна було б припустити, що мер Пустомит своєю заявою намагається відбілити колегу-хабарника, якби не один цікавий збіг. 42-річний Ярослав Сухоставський, який дав хабар заступнику мера Пустомит Володимиру Кардашу, фігурує у щонайменше п’яти кримінальних справах як жертва вимагання хабарів. При цьому до 23 серпня 2018 року у нього було інше прізвище – Слоцяк. Факт про зміну прізвища вдалось з’ясувати завдяки одній необережності, до якої припустився Сухоставський (Слоцяк).

Неймовірне перетворення

На початку серпня 2018 року Ярослав Сухоставський вперше прийшов до Володимира Кардаша і представився йому тоді Ярославом Слоцяком. Чоловік запропонував виконати роботи по брукуванню вулиць. Після розмови із підприємцем Володимир Кардаш записав його номер телефону під прізвищем Слоцяк. Про це ZAXID.NET розповіла адвоката заступника мера Пустомит Наталія Хворова.

«Улітку 2018 року до нього в кабінет прийшов незнайомий йому чоловік, переставився Ярославом Слоцяком, так ця особа пізніше і була записана у телефоні Володимира Кардаша. Він представився підприємцем, який здійснює роботи по брукуванню. Сказав, що у нього є бригади і вони здійснюють ці роботи», – розповідає Наталія Хворова.

Згодом, за словами адвокатки, Кардаш зателефонував новому знайомому Слоцяку з пропозицією скласти кошторис на прокладання бруківки біля Народного дому у Наварії. Кошторис виявився прийнятним, і Кардаш із Слоцяком домовились про виконання робіт. При цьому в угоді виконавцем робіт був вказаний не Слоцяк, а ФОП Ігор Гризлюк, якого той нібито найняв.

«Часом так є, що люди, які ведуть бізнес, ведуть його від чийогось іншого імені або просто є чиїмись представниками, таке буває. Він відрекомендувався, що має товаришів у бізнесі, чиї інтереси він представляє, і може організувати роботу», – розповів у розмові із ZAXID.NET Володимир Кардаш.

Ігор Гризлюк – відомий львівський архітектор, який, з-поміж іншого, є автором реконструкції палацу спорту «Україна» та консультантом перебудови вілли Бачевських та у Львові. У розмові із ZAXID.NET Ігор Гризлюк наголосив, що рідко погоджується виконувати подібні роботи із прокладання бруківки. Також він розповів, що уже не вперше працював через посередництво Ярослава Сухоставського (Слоцяка).

«Ми раніше працювали разом, в основному у приватних секторах. Що стосується Наварії, то він сказав, що є робота. Я відповів, що зробимо, і написав на нього довіреність, щоб він проводив всі мої справи. Там дуже багато перипетій, і якби Славчик [Ярослав Слоцяк] не брався за ту роботу, я би не погодився її робити», – розповів Ігор Гризлюк.

Після того, як роботи із прокладання бруківки були виконані і мерія за них розрахувалась, Ярослав Слоцяк поцікавився у Володимира Кардаша можливістю виконати ще якісь роботи у Пустомитах. На це заступник мера Пустомит запропонував Слоцяку облаштувати водовідведення на одній із міських вулиць.

«У подальшому Слоцяк разом з Кардашем виїхали на місце, щоб подивитися, які ще роботи доведеться робити. Слоцяк сів в автомобіль Кардаша і всунув йому у руки конверт, сказав, що це подяка за минулі роботи та вискочив з машини. Після цього відбулося гучне затримання. Відкрилися ззовні двері і Кардаш зрозумів, що у конверті є мічені гроші і на вимогу правоохоронців віддав цей конверт», – розповідає адвокатка Наталія Хворова.

Не лише купюри, а й конверт, і руки Слоцяка були помічені спеціальної хімічною речовиною «Світлячок». Згодом експертиза виявила цю речовину на руках Володимира Кардаша.

У матеріалах справи вказується, що хабар Кардашу вручила людина з ім’ям Ярослав Сухоставський, але Кардаш постійно наполягав, що прізвище вказано невірно.

«Мені було відомо, що прізвище заявника Сухоставський, хоча Володимир Кардаш постійно наполягав, що це не Сухоставський, а якийсь Слоцяк», – каже Наталія Хворова.

Ім’я Ярослав Слоцяк вперше публічно з’явилося у переліку агентів, які поліція та СБУ використовують для підкидання хабарів. Цей перелік весною 2018 року оприлюднила голова «Львівської правозахисної ініціативи» та головна лікарка львівського шпиталю ім. Митрополита Шептицького Наталія ван Доеверен разом зі своїми адвокатами під час прес-конференції у Львові. Нагадаємо, що саму ван Доеверен у 2017 році звинуватили в отриманні хабара, і вона понині доводить у суді свою невинуватість та стверджує, що проти неї була здійснена провокація.

Отже саме завдяки публічному оприлюдненню ван Доеверен імен агентів-хабародавців вдалося з’ясувати, що заступнику мера Пустомит Володимиру Кардашу вручив хабар чоловік, який має чималий досвід у цій справі.

«Оскільки я веду не одну справу по хабарах і розумію, що 90% – це замовні справи, я вказала Володимиру Кардашу на прес-конференцію Наталії ван Доеверен. Продивившись цю конференцію, Кардаш заявив, що Слоцяк і Сухоставський – одна і та ж особа», – розповідає адвокатка Наталія Хворова.

Наталія Хворова надіслала адвокатський запит у міграційну службу і отримала підтвердження, що Ярослав Слоцяк і Ярослав Сухоставський – це одна людина. Згідно із даними міграційної служби, Слоцяк змінив прізвище 23 серпня 2018 року, майже за місяць до затримання на хабарі Володимира Кардаша.

Відповідь міграційної служби на адвокатський запит адвокатки Наталії Хворової

У свою чергу авторка списку агентів для поліції та СБУ Наталія Ван Доеверен, коментуючи інцидент з агентом Слоцяком та заступником мера Кардашем, стверджує, що ця справа має всі ознаки провокації, яка ймовірно, пов’язана зі скандалом довкола землі у селі Наварія. За її словами, таким чином правоохоронці могли відреагували на публічне звернення голови Львівської ОДА Олега Синютки до головного прокурора Львівської області Юрія Квятківського, у якому він безпідставно назвав мера Пустомит Олега Серняка корупціонером. Його заступника Володимира Кардаша затримали на четвертий день після заяви Синютки.

«Були публічні погрози Синютки після того, як почала розкриватися наварійська справа. Коли це питання набуло публічності, стало зрозуміло, що керуючись законом саме пустомитівський мер та його заступники чинять, з точки зору Синютки, певний опір у реалізації цієї «схеми». Це, ймовірно, не подобалося голові ЛОДА, що очевидно навіть з того, що він публічно називав представників мерії Пустомит «корупціонерами», вішаючи ярлики на посадовців. У цей момент, я припускаю, правоохоронні органи були поставлені в позицію, що необхідно «виправдати» ці слова, бо, як відомо, за ярлики потрібно нести відповідальість. І підтвердити це можна було лише інсценізацією дачі хабара, здійсненням провокації, що і було, ймовірно, зроблено з використанням агента-хамелеона», – каже Наталія ван Доеверен.

На думку ван Доеверен, Ярослава Слоцяка для здійснення провокації обрали, бо він є досвідченим агентом, враховуючи кількість справ за його участю. Однак через те, що його прізвище було раніше оприлюднене на організованій ван Доеверен прес-конференції, довелось вигадати Ярослава Сухоставського.

«У країні є величезний дефіцит професійних агентів, бо жодна моральна людина не погодиться на здійснення злочинів, які є непрямим вбивством інших людей. І коли гостро стояло завдання розправитись із цими людьми [мером Пустомит Олегом Серняком і його заступниками], то потрібно було професійного агента. Що стосується Слоцяка, то він як агент має багато «компліментів» на свою адресу в силу кількості здійснених злочинів. Це професіонал з досвідом, який знає, коли зробити паузу, коли передихнути, коли що сказати, коли ці гроші вкинути, коли вибігти, які слова-маркери потрібно говорити, щоб потім можна було справу шити. Але після того як прізвище Слоцяка було засвічене на моїй прес-конференції, стало зрозуміло, що безглуздо скеровувати Слоцяка на ще одну хабарну справу. Потрібно було щось з цим робити. Відтак, тупо, грубо та безглуздо було зроблено ще одну замовну провокацію», – каже Наталія ван Доеверен.

«Безкарність вертикалі влади і керівництва прокуратури дійшла такого апогею, що замовлення на неугодних посадовців робляться не таємно, в кабінеті за сімома замками, або через посередників, а фактично в прямому ефірі, коли голова ОДА публічно говорить слова, які звучать як пряма «вказівка» прокурору області, одноосібно призначивши корупційну мішень. І вже упродовж лічених днів після апаратної наради торпеда знаходить заступника мера Пустомит. Збіг? Не думаю! До слова, хочу зазначити що за статею 370 ККУ, а це організація або підбурювання використання агентів у кримінальних справах, в Україні жодна кримінальна справа не передана до суду та немає жодого вироку!», – каже ван Доеверен.

Сам заступник мера Пустомит Володимир Кардаш у розмові із ZAXID.NET заявив, що має підозри щодо замовників своєї справи, але відмовився їх озвучувати. На питання, чи пов’язує він цю історію із скандалами довкола виділення землі у Наварії, Володимир Кардаш прямо не відповів.

«Я трактую цю справу як провокацію, а заявника вважаю провокатором. І ґрунтується ця позиція не тільки на базі того спілкування, яке я мав з ним. А на його історії взаємин з різними людьми, які постраждали від його заяв. Я маю свої підозри щодо замовників. Але оскільки я це довести не можу, то озвучувати імена просто є передвчасно. Думаю, що це питання було пов’язане з необхідністю якось дискредитувати саму міську раду Пустомит», – вважає Володимир Кардаш.

ZAXID.NET вдалося також поспілкуватися із головним фігурантом цього матеріалу агентом Ярославом Сухоставським (Слоцяком). Він не заперечив ні зміни прізвища, ні того, що саме від нього отримав хабар Володимир Кардаш. Однак Сухоставський (Слоцяк) відмовився що-небудь коментувати і запросив ZAXID.NET на засідання суду у справі Володимира Кардаша.

«Якщо вам настільки цікаво, то ви прийдете у судове засідання і там все почуєте. Я не буду надавати ніяких коментарів. Яка вам різниця [чому я змінив прізвище]? Я думаю, що ця інформація вам не потрібна. Ви не є представником дізнавального органа, щоб я вам розказував, що правдиве, що неправдиво», – сказав він.

Портфоліо агента

42-річний Ярослав Сухоставський станом на лютий 2019 року зареєстрований як фізична-особа підприємець, він надає послуги із транспортних перевезень. Окрім того, він з жовтня 2017 року є директором фірми з оптової торгівлі м’ясом «М'ясо опт торг». Починав підприємницьку діяльність Сухоставський ще коли був Слоцяком.

Дані старих паспортів Ярослава Слоцяка на запит адвокатки Наталії Хворової

ZAXID.NET проаналізував справи про хабарництво за участі Ярослава Слоцяка, номери яких оприлюднила правозахсниця Наталія ван Доеверен. Частину з опублікованої нижче інформації ми отримали у відповідь на запит до захисту заступника мера Пустомит Володимира Кардаша.

Отож судячи з кримінальних справ, у яких фігурує Ярослав Слоцяк, він часто змінює види підприємницької діяльності та географію своєї роботи. Єдине що залишається незмінним – роль жертви вимагання хабара він виконує раз у два роки. Принаймні, так було до того моменту, поки він не став Ярославом Сухоставським. Частина із його жертв багато років намагається довести свою невинність, інші уже давно засудженні за корупцію, є і такі, що зрештою з тих чи інших причин пішли на співпрацю з прокурорами.

Усе почалося у грудні 2010 року зі справи, що стосується торгового центру «Ринок на Науковій» у Львові. Напередодні Нового року 27 грудня 2010 року Ярослав Слоцяк заніс конверт із міченими грошима директорці ринку Маріні Родак. Тоді у суді він розповів, що займався торгівлею м’ясом і хотів орендувати приміщення на ринку. Маріна Родак нібито вимагала за це 1500 грн хабара. У розмові із ZAXID.NET Маріна Родак назвала цю справу провокацією і розповіла, що Слоцяк влаштувався на ринку за тиждень до інциденту, він орендував місце для торгівлі ковбасою.

«Того дня він підійшов до мене у підсобне приміщення на ринку і нав’язливо хотів заплатити орендну плату. Я попросила пізніше підійти до мене у кабінет, але він продовжував наполягати, що хоче розрахуватись саме зараз. При цьому він дещо неадекватно себе поводив, пітнів, сильно нервував і був переляканий», – розповіла вона ZAXID.NET.

Зрештою директорка ринку погодилась взяти гроші за оренду у Слоцяка купюри виявилися міченими, і її одразу ж затримали правоохоронці. Маріна Родак не зізналася у хабарництві, однак суд визнав її винною, звільнивши від кримінальної відповідальності у листопаді 2011 року згідно з законом «Про амністію».

Після майже дворічної паузи 10 жовтня 2012 року Ярослав Слоцяк знову дає хабар, проте уже не у Львові. Цього разу у нього нібито попросив 4800 грн директор Старосамбірської дирекції кіномережі Мирон Луць, щоб дати дозвіл на оренду фойє кінотеатру у місті Добромиль. У цьому приміщенні Слоцяк хотів торгувати вживаним одягом. Мирона Луця затримали на хабарі 10 жовтня, а 11 листопада суддя Шевченківського райсуду Петро Невойта визнав Луця винним і оштрафував його на 3400 грн. При цьому у постанові суду вказано, що Мирон Луць не брав у руки мічені гроші, і на його руках не виявили жодних слідів.

У січні 2014 році Ярослав Слоцяк вкотре вручає хабар. Цього разу він перераховує директору львівського ТзОВ «Ордо Плюс», що займалося управлінням нерухомості та моніторингом земель, Ігорю Мисяку 118 тис. грн, За даними слідства, ці гроші Мисяк нібито потім перерахував голові Угрівської сільради Ярославу Лилику за виділення 5,1 га землі. У ході слідства Мисяк і Лилик погодились на угоду із прокурором, щоб уникнути ув'язнення. Суддя Городоцького районного суду Наталія Яворська визнала чоловіків винними і призначила їм умовне покарання на три (Лилику) та два (Мисяку) роки.

Улітку 2016 року Ярослав Слоцяк знову намагається вести підприємницьку діяльність у місті Добромиль і вчетверте дає хабар. 10 червня він приходить із міченими 18 тис. грн до інженера-проектувальника підприємства Львівської облради «Архітектурна основа» Ярослава Лавріна. Ці гроші Лаврін нібито вимагав за розроблення паспортів прив'язки та ескізів для двох кіосків у Добромилі, де планував вести діяльність Слоцяк. Лаврін не визнавав свою провину і наполягав, що проти нього здійснили провокацію, щоб «показати ефективність роботи правоохоронного органу».

У жовтні 2017 року Ярослава Лавріна засудили до двох років обмеження волі, однак у червні 2018 року цей вирок був скасований Апеляційним судом та направлений на новий розгляд, який досі триває.

Саме від Ярослава Слоцяка 26 січня 2018 року отримала хабар директорка проектувального держпідприємства «Львівдіпрокомунбуд» Наталія Маргаль. За даними СБУ, Маргаль вимагала 30 тис. грн хабара за погодження фірмі Ярослава Слоцяка «М'ясо опт торг» договору оренди приміщення під торгівлю. Наталію Маргаль затримали під час отримання першої частини хабара у розмірі 10 тис. грн. Згодом післ затримання Наталія Маргаль важко захворіла і погодилась підписати угоду з прокурором про визнання своєї провини. Суд визнав її винною у злочині і оштрафував на 18,7 тис. грн.

Наталія Маргаль отримала хабар від Ярослава Слоцяка на початку 2018 року (фото поліції)

Історія з Наталією Маргаль була останньою, де фігурувало ім’я Ярослав Слоцяк. 23 серпня 2018 року цей чоловік отримує новий паспорт на ім’я Ярослав Сухоставський. Через 8 місяців після справи з Маргаль 28 вересня 2018 року уже під новим прізвищем Слоцяк вручає хабар заступнику мера Пустомит Володимиру Кардашу.

Окремо варто зазначити, що у справі із затриманням на хабарі Володимира Кардаша прокурором є Андрій Сенюта, який вів справу Наталії Маргаль. Водночас слідство у справі Кардаша веде старший слідчий Андрій Мілінський, який вів справу про хабар Ярослава Лавріна у 2016 році.

«У результаті отримання доступу до ряду кримінальних справ повністю підтвердилась інформація про те, що Ярослав Слоцяк (Сухоставський) є системним агентом, якого використовують як провокатора усі існуючі правоохоронні структури, при тому, що їм добре відомі критерії Європейського суду з прав людини про те, що агент не має право на провокацію. Вказане доводиться навіть тим, що і прокурор, і слідчий у справі проти Кардаша, приймали участь у аналогічних справах за участю того ж провокатора», – зазначає адвокатка Наталія Хворова.

Сімейна справа

Ярослав Сухоставський (Слоцяк) – не єдиний представник сім’ї Слоцяків, у якого нібито систематично вимагають хабарі. Рідний брат головного героя нашого матеріалу Олександр Слоцяк з 2014 року фігурував у щонайменше трьох кримінальних справах як заявник про вимагання грошей. З 2008 року, за даними бізнес-платформи YouControl, Олександр Слоцяк займався торгівлею товарами господарського призначення, однак закрив свій ФОП у липні 2018 року.

10 березня 2014 року Олександр Слоцяк дав свій перши хабар. Він стверджував, що начальник ДВС Радехівського районного управління юстиції Юрій Фенес взяв у нього 5 тис.грн нібито за стягнення на користь Слоцяка 53,5 тис. грн боргу. Ця справа завершилась умовним півторарічним терміном, після чого Фенес програв апеляцію. У вересні 2017 від Слоцяка вимагав 750 доларів хабара інженер ТзОВ «Рівнестандарт» за сертифікат відповідності Євро-5 для розмитнення його автомобіля за зниженим акцизом. Слідство у цій справі досі триває. У 2017 році Олександр Слоцяк був заявником у справі про вимагання коштів за сприяння в отриманні в оренду земельної ділянки.

***

Зараз у справі заступника мера Пустомит Володимира Кардаша завершили досудове розслідування, і незабаром Пустомитівський райсуд визначить дату першого засідання. На судове засідання прийдуть як свідки й інші люди, які колись отримували хабар від Ярослава Слоцяка. Нині Володимир Кардаш продовжує працювати на посаді заступника мера Пустомит.

«Так виглядає, що історія із Володимиром Кардашем говорить про те, що замовлення було чітке, виразне і його треба було зробити дуже оперативно. При наявному дефіциті агентів і тотальній тупості тих, хто сьогодні мали представляти закон і захищати нас, вони зробити так, як змогли. Я дуже сподіваюся, що Володимир Кардаш буде мати достатньо мужності відстоювати свою позицію правовим шляхом, і я переконана у його перемозі», - стверджує правозахисниця Наталія ван Доеверен.

У цьому матеріалі ZAXID.NET лише привідкрив завісу системного використання агентів правоохоронцями для затримання посадовців на хабарах. У подальшому ми будемо публікувати розслідування стосовно інших осіб (у тому числі і правоохоронців), які систематично фігурують у справах про хабарництво.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZAXID.NET