Олег Войцеховський

ДНК портрет нації. Що не так з R1b?

30.03.2020 14:54   Джерело: LvNews
Автор : Олег Войцеховський

Кілька днів тому я писав про значну кореляцію між країнами з великим частотами гаплогрупи R1b та поширенням вірусу SARS CoV-2. Тоді цей збіг виглядав швидше випадковістю. Але через невеликий проміжок часу цей збіг виглядає більш разюче. (див. карту)

Очевидно, що на поширення пандемії впливає безліч факторів: густота населення, кількість пасажирських перевезень, рівень медичного обслуговування, дохід на душу населення, середній вік і т.д. і т.п. Отже, щоб хоч якось перевірити таку здогадку, потрібно порівнювати країни з подібними показниками розвитку, але з різними генотипами.

Придивимось уважніше до Великобританії та Японії. (див. діаграму)

Попри те, що це різні цивілізації, на різних кінцях світу, в різних океанах, вони схожі. На приклад, кількість лікарів на 1000 населення у Великобританії 2,4 в Японії, 2,9, ймовірність дожити до 65 років 88,35% і 87,66% відповідно. В них навіть кількість курців відрізняється на 0.2%. Порівняти можна тут - https://www.google.ru/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_ . Обидві країни на острові, обидві ведуть доволі ізоляціоністську політику, в одних королева, в других імператор, кожного є власна чайна церемонію. А ось з поширенням коронавірусу, щось пішло не так. Кількість хворих в Великобританії на 1700% більша, а летальних випадків на 2700%.(див. схему)

І це притому, що перший хворий з коронавірусом був виявлений в Японії на два тижні швидше, але хвороба прогресує в Великобританії.

На далекому сході, серед сусідів Китаю, не видно таких різких спалахів взагалі. Хоча хворі на CoViD-19 в Тайланді і Малайзії були виявлені ще в кінці січня. (https://en.wikipedia.org/…/2019%E2%80%9320_coronavirus_pand…)

Годі оминути ситуацію в США, де пандемія набирає обертів. Коефіцієнт росту близький до 1.3, що еквівалентно десятикратному збільшенню хворих за 9 днів, або 40 кратному за два тижні. Детальної статистики, щодо гаплотипів, по штатах не має, але загально відомо, що колонізували теперішню територію США, в переважній більшості, емігранти з Англії, Ірландії а також французи і німці. Власне, представники гаплогрупи R1b. Сьогодні нащадки цих колоністів складають близько 75% населення країни. Середній вік в США, до речі, 38 років. (https://en.wikipedia.org/…/Demographics_of_the_United_States)

Загалом, серед тих хто є, чи був хворий на CoViD-19, 80% це громадяни країн західної Європи та США. Тобто 10% населення планети. Ну дуже не рівномірний розподіл коли 10% населення вміщує в собі 80% від всіх хворих. Ще раз нагадаю, пандемія почалась в Китаї, але так різко вона розповсюджується не в Індії, Непалі, В'єтнамі чи Лаосі, а в Західній Європі і США. При таких коефіцієнтах росту як зараз, через тиждень частка представників західної Європи і США, буде сягати 90%, а ще через два тижні може вирости до 95%.

Окрім загальної статистики поширення SARS CoV-2, ще є можливість порівняти статистичні дані по кількості захворювань та смертності на душу населення. (https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries)

Ці данні позволяють співставити інші, більш детальні факти. Тут можна зауважити ще одну особливість поширення пандемії. Придивимось детальніше до гаплотипу R1b поширеного в Європі. Генетики виділяють дві патернальні лінії гаплотипу R1b, прото-італо-кельтську та германську. (https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1b_Y-DNA.shtml) (див. карту)

Виявилось, що ареал R1b сильно корелює з країнами з великою кількістю захворювань, а країни з високою питомою смертністю сильно корелюють з територіями носіїв генів прото-італо-кельтської групи. І навпаки, питома смертність в рази нижча в тих країнах, де населення в основному є представниками германської батьківської групи. В кількох словах порівняю деякі країни західної Європи. Францію і Німеччину та Швейцарію і Австрію. Із статистичних даних видно, що питома контагіозність коронавірусу в цих країнах схожа, а от смертність відрізняється в рази. Наприклад між Швейцарією та Австрією різниця по контагіозності складає 1,7 рази, а для летальних випадків вже 3,5. Для Франції і Німеччини, ця різниця більша, відповідно 0,8 та 6,2. А різниця по густоті населення, кількісті пасажирських перевезень, чи рівню медичного обслуговування і т.п., відрізняється не значно. Коли кількісно співставити розселення цих двох батьківських груп, ми побачимо подібне співвідношення, як і в порівнянні зі статистикою по летальності від CoViD-19. Тобто германська лінія має нижчу смертність ніж італо-кельтська, хоча кількість хворих в обох групах є порівняльно близькою.(див. таблицю)

Трохи про коефіцієнт росту. В нашому випадку ця величина визначає збільшення хворих з кожним днем. Вираховується, як різниця між кількістю хворих на вчора і на сьогодні. Якщо вчора було 5000, а сьогодні 5500, то коефіцієнт росту 1.1, що еквівалентно збільшенню кількості в 1,95 раз за тиждень, і 3,78 разів за два тижні.. По суті це показникова функція f(x)=a^x. В нашому випадку її можна записати так, N=n ⋅ k^d, де:

n – кількість хворих на сьогодні,

d – кількість днів,

N – кількість хворих через d днів.

Коефіцієнт росту, за межами Китаю, сьогодні близький до значення 1,15. Згідно цієї формули через тиждень (від 28.03) кількість хворих, за межами Китаю, буде близькою до значення 1 мільйон 400 тисяч, а через два - 3 600 000.(див. схему)

І на кінець. В Країнах, де пандемія найшвидше набирає обертів, де вводиться надзвичайний стан, де обвалюються економіки, зосереджено 50% ВВП Землі. А це країни NATO. І там починаються панічні настрої. Вже, на подолання цієї кризи, виділено біля 5 трильйонів доларів, це величина співмірна з ВВП Німеччини чи Японії. Ось такий генеопандемічний, чи то вже геополітичний феномен.

Ну і карти та схеми…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews