Чи є у діяльності депутата міської ради Тернополя конфлікт бізнесових і службових інтересів?

25.05.2017 22:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Львівщини

Депутат міської ради та голова постійної комісії з питань жилого-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності директор комунального підприємства «Тернопіль Інтеравіа» Іван Сороколіт може бути звинувачений у порушенні закону України «Про запобігання корупції» – пише «Бізнес Компаньйон».

Правопорушення, яке інкримінується цьому депутату, пов’язане з конфліктом інтересів між його трудовою та підприємницькою діяльністю. Спробу розібратися у даній ситуації на сторінках сайту «Бізнес Компаньйон», робить журналістська група під керівництвом Миколи Савченка.

Підстава для розслідування – електронна декларація

Поштовхом до даного розслідування стала електронна декларація за 2016 рік, яку депутат Сороколіт оприлюднив у квітні 2017 року. Доходи сім’ї Івана Сороколіта склали 887 тис. грн. Левова частка сімейних прибутків складає дохід від зайняття підприємницькою діяльністю, у депутата – 461 тис. грн, у дружини – 328 тис. грн. На посаді директора КП «Тернопіль Інтеравіа» Сороколіт заробив 83 тис. грн. Підозру у журналістської групи викликав сам факт підприємницької діяльності депутата Сороколіта.

null
Фото з мережі Інтернет



Подробиці про бізнесову діяльність

В електронній декларації Івана Сороколіта зазначено, що він є учасником (засновником) Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд» (Код ЄДРЮОФОП 21144772) із часткою у статутному капіталі 33,3 %. Тобто, володіє третиною цієї фірми. Також депутат є керівником малого підприємства «Фірма «ІС Інфо» (Код ЄДРЮОФОП 24633359). Тут Сороколіт володіє 100 % підприємства.

Читайте також

«Сергій Надал мене звільняє!» - екс-свободівець Іван Сороколіт
«Свободівці» закликають здати мандати зрадникам Сороколіту, Турському та Навроцькому (Відео)
Коментар депутата Івана Сороколіта щодо акції протесту під стінами міської ради Тернополя

Окрім підприємницької діяльності, депутат Сороколіт очолює міське комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа». На думку журналістської групи, проблема стосується конфлікту інтересів між чиновником-Сороколітом (як директора комунального підприємства) та бізнесменом-Сороколітом (як власника двох компаній). Зокрема, йдеться про те, що деякі види діяльності комунального підприємства Тернопільської міської ради «Тернопіль Інтеравіа» (директор Сороколіт І.Л.) ідентичні видам діяльності малого підприємства «Фірма «ІС Інфо» (власник Сороколіт І.Л.). Відтак, власне підприємство Сороколіта займається тією ж діяльністю, що й комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа». Мова йде про встановлення відеокамер, централізованого відеоспостерження, прокладання кабельних мереж.

Слово Закону України «Про запобігання корупції»

Приписами п.3 ч. с. 3 Закону України «Про запобігання корупції» передбачено, що цей закон поширюється на суб’єктів, які постійно або тимчасово обіймають посади, що пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків. Абзац 8 ч. 1 Закону України «Про запобігання корупції» визначає конфлікт інтересів – це наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень.

Таким чином, учасники розслідування стверджують, що, будучи директором «Тернопіль Інтеравіа», Іван Сороколіт, мав прямий конфлікт інтересів як власник малого підприємства «Фірма «ІС Інфо». Причому, він сам визнав факт наявності конфлікту інтересів, не повідомивши про це у територіальний орган Національного агентства з протидії корупції, – стверджує розслідувальна група.

Відповідно до вимог ч. 5. ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», у разі існування в особи сумнівів щодо наявності в неї конфліктів інтересів, вона зобов’язана звернутися за роз’ясненнями до територіального органу Національного агентства. У разі, якщо особа не отримала підтвердження про відсутність конфлікту інтересів, вона діє відповідно до норм цього закону.

Таким чином, Сороколіт І.Л. володів інформацією про конфлікт інтересів (спільні види діяльності у комунального підприємства, яке він очолює, і його власною приватною фірмою), однак не повідомив Національне агентство про це, – інформують учасники розслідування.

Згідно вимог п.1, п.2 та п.5 ч.3 ст. 61 Закону України «Про запобігання корупції», посадові та службові особи юридичних осіб зобов’язані не вчиняти та не брати участі у вчиненні корупційних правопорушень, пов’язаних з діяльністю юридичної особи. І утриматися від поведінки, яку можна розцінити як корупційне правопорушення. Також такі особи беруть на себе зобов’язання негайно інформувати про потенційний конфлікт інтересів керівника юридичної установи або засновника. Разом із тим, міська рада Тернополя, як засновник КП «Тернопіль Інтеравіа», не була поінформована про конфлікт інтересів, – наголошує журналістська група.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews