У Бережанах міську землю незаконно роздають приїжджим

01.06.2017 00:17   Джерело: Номер Один
Опубліковано : Новини Львівщини

Про те, як в мальовничому місті Бережани роздають земельні ділянки «гастролерам» з інших областей в обхід інтересам місцевих жителів, ми розповідали читачам ще кілька років тому. Проте, як виявилось, конфлікт, що тягнеться з 2013 року, так і не вирішений . Бережанці донині продовжують оббивати пороги правоохоронних органів та судів, аби все ж відстояти своє право на клаптики землі, які вони сумлінно обробляли роками, - пише Номер Один.

Роздали «своїм» людям?

Нагадаємо, що йдеться про земельний масив, що колись належав громаді села Рай (підпорядковане міськраді Бережан). Віками господарі обробляли цю землю, вирощували врожаї. Аж до радянського «визволення», коли всіх насильно загнали в колгосп, а землю вилучили. Довго господарював тут колгосп «Червоні Бережани», пізніше – ім. Богдана Хмельницького, аж до його розвалу.

7 березня 2012 року тодішній голова Бережанської райдержадміністрації Ярослав Тринька, вочевидь, вирішив узаконити наділи та видав розпорядження за №113-од «Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність». У цьому розпорядженні, зокрема, написано: «… розглянувши звернення громадян про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення садівництва: 1. Надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою… із земель запасу в урочищі «Вулиця Сонячна» на території Бережанської міської ради, згідно з додатком. 2. Координацію роботи щодо виконання розпорядження доручити управлінню Держкомзему в Бережанському районі Тернопільської області».

Отож, здавалось би, добру справу задумала Бережанська райдержадміністрація: мають землі запасу пустувати, заростати бур’янами, то краще хай тут милують око садочки вишневі, яблуневі …

Та цю думку нівелює додаток до документа: «Список громадян на отримання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення садівництва із земель запасу в урочищі «Вулиця Сонячна» на території Бережанської міської ради».

Щасливих претендентів на ділянки назбирали аж 124. Однак у списку місця для тих, хто роками обробляв цю землю, не знайшлося. Натомість у додатку до рішення «засвітилися» мешканці як Бережанського району, так і інших областей України.

– У 1995 році селянською спілкою «Відродження» із резервного фонду  ім. Б. Хмельницького було виділено землю під городи Бережанській міській раді площею 16 га та 6 га для жителів м. Бережани. Звернувшись із заявами в міську раду, нам було надано земельні ділянки від 0,03 до 0,06 га, якими ми користувалися з 1996 року по даний час. З 2011 року ми вчасно сплачували податки за користування земельними ділянками і не думали, що за нашими плечима тодішній голова РДА Тринька Я.Л., начальник земельного відділу Макар Н.М. та голова районної ради Німко В. Р. задумали продати права на наші наділи «своїм» людям. При цьому порушили цілий ряд законів та наші права на першочергову можливість приватизувати свої городи. Про це свідчать висновки судової експертизи, які ми маємо,- йдеться у письмовому зверненні жителів м. Бережани до нашої редакції.

Дійшли до суду

Бережанці кажуть, що понад два роки Тернопільським обласним управлінням Національної поліції триває розслідування за підозрою в службових злочинах з цього питання. Та віз і донині там.

– Розпорядження на наші земельні ділянки надали іншим людям не тільки з району, а й інших областей країни. Експертизою було встановлено, що приватизацію для «чужих» людей було зроблено за три дні. Хоча це фізично не можливо,- пояснюють мешканці.

Люди стверджують, що у документах дуже багато «нестиковок» та «ляпів», через те вони сміливо припускають, що все це чинили похапцем та незаконно. А появу в списку іногородніх претендентів  обурені мешканці взагалі зрозуміти не можуть. Лише підозрюють, що багато людей із Додатку є просто підставними особами, а земля насправді буде належати зовсім іншим.

Готуючи матеріал у 2013 році, ми намагалися почути пояснення, чому голова Бережанської РДА роздає землю чужинцям. Тоді у відповідних структурних підрозділах влади нам пояснили, що, за законом, право на землю під садівництво має кожен громадянин України, незалежно де він мешкає. І тут, звісно, немає змісту сперечатися. Та палиця має два кінці. Так, з одного боку, ощасливили 124 чоловік, але з іншого – по-хамськи обійшлися з іншими людьми…

– Від нас незаконно забрали землю. Ми користувалися цими ділянками (мається на увазі урочище «Сонячна – Мечнікова», – авт.) у розмірі 0,4 га з 1992 року, платили податки і весь час поновлювали оренду. У нас була оренда до 5 травня 2012 року, а вже 7 березня 2012-го було видано розпорядження надати наші земельні ділянки іншим людям. Після цього ми всі писали заяви, скарги у земельний відділ, але відповіді так і не отримали… Чому на початку 2012 року земельний відділ під керівництвом Макар Н. М. не повідомив нас про створення садового товариства і не включив нас як сумлінних користувачів земельних ділянок у список?- обурюються люди.

На це та інші запитання, вочевидь, даватиме відповідь суд, позаяк бережанцям вдалося зареєструвати позовну заяву. Відповідно тепер у цій історії розбиратиметься ще й Феміда. Ми ж, у свою чергу, обіцяємо інформувати про хід цієї справи читачів, тим паче, що в наш час, на жаль, ніхто не застрахований потрапити у подібну земельну історію…

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Номер Один