Захист прав дітей – один з пріоритетів у роботі прокурорів Тернопільщини

Органами прокуратури області відповідно до повноважень, наданих законом, та на виконання міжнародних конвенцій,  вживаються заходи щодо  захисту прав дітей,  і тих, що вступили у конфлікт із законом,  і поза межами кримінальної юстиції. 

Завдяки скоординованим зусиллям правоохоронців Тернопільщини  цього року   вдалося досягнути суттєвого зниження рівня підліткової злочинності. Неповнолітніми скоєно практично удвічі менше злочинів, аніж торік.

Ювенальними прокурорами області забезпечено процесуальне керівництво, а відтак, належний нагляд за додержанням прав дітей, які скоїли правопорушення, у 49 кримінальних провадженнях, з яких 25 скеровано до суду.

Під пильним наглядом прокурорів здійснюється  захист майнових прав державних та комунальних установ для дітей у судовому порядку, упродовж року судами області задоволено 9 позовів прокуратури у цій сфері на суму 12,6 млн грн.  

Нагадаємо, що Господарським судом Тернопільської області у квітні поточного року задоволено 2 позови Кременецької місцевої прокуратури  про повернення державному навчальному закладу «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 112,8 га, вартістю 3,4 млн.грн.Такі ж позови пред’явлено Чортківською та Теребовлянською місцевими прокуратурами.

Загалом, підпорядкованими прокурорами упродовж минулого та поточного років пред’явлено 8 позовів про повернення професійно-технічним навчальним закладам області 722 га земель сільськогосподарського призначення загальною вартістю  майже   22 млн грн. 

З метою уникнення корупційних ризиків, попередження незаконного вилучення землі із користування навчального закладу  Тернопільською місцевою прокуратурою пред’явлено позов до Млинівецької загальноосвітньої школи           І-ІІІ ступенів про зобов’язання провести державну реєстрацію прав  на передану установі земельну ділянку, площею 3,5 га загальною вартістю майже 1,5 мільйона грн.   Позов прокурора задоволено та на даний час виконано. 

За втручання органів прокуратури області до державної та комунальної власності передано 2 дитячі оздоровчі заклади загальною вартістю 3,1 млн.грн.

Цього року органами прокуратури області відстояно у апеляційній інстанції права двох дітей, позбавлених батьківського піклування, та зобов’язано Гримайлівську санаторну загальноосвітню школу-інтернат І-ІІІ ступенів Тернопільської обласної ради провести підліткам, які виховувались у закладі, передбачену законом виплату.  На сьогодні рішення суду звернуто до примусового виконання. Робота на вказаному напрямку триває.

Працівники органів прокуратури окрім здійснення професійної діяльності щодо захисту прав дітей постійно  опікуються вихованцями підшефного закладу -  Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Прес-служба прокуратури Тернопільської області