Стокгольмський суд став на бік України у справі НАК «Нафтогаз» проти ВАТ «Газпром» за контрактом на постачання газу від 19 січня 2009 року

02.06.2017 17:33   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Рішенням Стокгольмського арбітражу відхилено вимогу Кремля про застосування принципу "бери або плати". Проблема цієї умови в тому, що Україні не потрібні такі великі обсяги блакитного палива за найвищою в Європі ціною. До того ж залишки російського газу перепродавати було заборонено. Такий невигідний для України контракт підписала екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

– Знаково, що 2014 року саме уряд Арсенія Яценюка ухвалив правильне рішення – йти до Стокгольмського арбітражу і відвоювати свої позиції у Газпрому, – зазначив однопартієць Яценюка, народний депутат з Тернопільщини Роман Заставний. – Ще один історично важливий крок, прийнятий лідером «Народного фронту», – повна відмова від російського газу. Відтак Кремль втратив можливість для шантажу і примусу України до виконання невигідного контракту, — наголосив депутат.   

За словами Романа Заставного, зима 2016-2017 стала першою, яку Україна прожила без краплі газу із Росії, пояснивши це достатніми запасами у сховищах, скороченням споживання і зростанням поставок газу з Європи.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews