Тернополем прокотилася хвиля людської агресії та руйнувань

06.06.2017 13:43   Джерело: Місто
Опубліковано : Новини Тернопілля

З першими сонячними днями вандали у Тернополі знову активізувалися. Містом прокотилася хвиля неконтрольованих проявів агресії та руйнування: зламані саджанці дерев, підпалені контейнери для сміття, жахливе «графіті» на стінах багатоповерхівок…

Як повідомляє Місто, чи не найбільше за минулий рік дісталося «сонячним деревам» у Тернополі, а ще вандали поглумилися із оновленої минулоріч «Циганки». Тут і вибоїни в полімерній дошці, на терасі з якої, за задумом молодих дизайнерів, можна посидіти чи полежати. Розмальований екстрим-майданчик та розбиті труби дощової каналізації, бетонні конструкції облиті невідомою речовиною темного кольору…

-Ми обурені таким ставленням окремих жителів до  Тернополя. Пояснити  їхню поведінку вкрай складно, – каже заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський. – Приміром, щоб поламати полімерну дошку, треба добре постаратися, це робилося навмисне. Обрізані конекти на «сонячних деревах» – що вони з ними роблять? Вони ж нікому не знадобляться! Після того, як декілька разів кабелі були обрізані, ми зрозуміли, що відновлюватиїх нема сенсу, тому були встановлені лише лише USB- роз’єми. Задум «сонячних дерев» полягає якраз у тому, щоб будь-хто мав можливість зарядити свої гаджети, коли виникає така необхідність. Натомість, через  вандалів тепер скористатися цією можливістю можуть лише ті, хто має із собою кабель. Наші «сонячні дерева» – це своєрідний тест на зрілість. І ми його, на жаль, не проходимо.

Читайте також

Російськомовні вандали знищили фасад будинку на «Східному» (Фото)
На Тернопільщині вандали добралися до дорожніх знаків (Фото)
У Тернополі вандали пошкодили два пам’ятники
Своє пояснення вандалізму у Тернополі дав і начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський.
 

– Це втілення так званого «принципу помиїв». Коли люди живуть у багні, то вони настільки звикають до цього, що відсутність багна їх дратує. Потрапляючи в інше середовище, вони намагаються знищити “подразник”. Тобто, це не пересічні жителі руйнують місто, а ті, які живуть в багнюці, ті, які обділені. Коли на вулиці стає краще, ніж у них вдома, вони намагаються своїм способом «виправити» ситуацію. Коли ми садимо гарні квітучі дерева, коли встановлюємо «сонячні дерева», коли дбаємо про благоустрій міста і красу та зручність для тернополян – для них це серйозний подразник. Інший фактор – це бравада. Для деяких молодих людей вандалізм є засобом самореалізації, чим пояснюється виривання дерев із корінням, квітів, кабелів, перевертання урн для сміття тощо. Як наслідок – компенсацію збитків вандалів здійснює вся громада міста. Тому просимо тернополян не бути байдужими, коли бачите тих, хто будь-яким способом руйнує нашу з вами спільну власність. Безконтрольність та безкарність стимулює вандалів, спонукаючи до нових «подвигів», – каже Олег Соколвський.

Прояви вандалізму та крадіжок у Тернополі – непоодинокі. Нагадаємо, що впродовж минулого року зловмисниками у Тернополі викрадено вже декілька каштанів “Бріотті”,невідомі вкрали блакитну ялинку на Східному масиві, а нещодавно із Скверу Кобзаря “любителі рослин” поцупили “Тарасову вербу”, також невідомі вкрали саджанець «Адамового дерева» на вул. Кн. Острозького, 45. І це, на жаль, лише частковий перелік, який стосується тільки щойно висаджених молодих дерев. Також з сумом констактуємо, що вандалами були поломані всі саджанці павловнії, які мали б перетворити “Острів закоханих” у “фіолетовий вибух”.

Не лише дерева приваблюють злодійкуватих  тернополян: зникають і каналізаційні решітки, і будівельні матеріали, які використовуються для здійснення капремонтів


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Місто