Вартість проїзду в маршрутках зростає, а на кондиціонери грошей бракує

02.08.2017 10:00   Джерело: PRESS-центр
Опубліковано : Тарас Жак

Сьогодні в більшості областей Західної України стовпчики термометрів піднялися вище 30 градусів. Однак, виявляється, це ще не межа, бо вже до кінця тижня синоптики прогнозують до плюс 35-37 градусів. Причому, без краплі дощу чи навіть легенького вітру. У таку погоду поїздка в громадському транспорті для містян стає справжнім випробуванням на витривалість. Температура у салонах зашкалює, а про таке благо цивілізації як кондиціонер нашим пасажирам доводиться лише мріяти. Щоб з’ясувати, наскільки ситуація критична, кореспонденти PRESS-ЦЕНТР вирішили задля експерименту проїхатися із термометром у різних видах громадського транспорту Львова та Рівного, - пише PRESS-центр.

Першим нашим «піддослідним» став львівський трамвай. Заходимо на проспекті Червоної Калини у трамвай № 8 і їдемо до центру. Пасажирів небагато, через нещільні двері та відчинені вікна вагон добре провітрюється. На термометрі +27, їдемо, так би мовити, із вітерцем. Але це тільки початок…

Вже біля академії мистецтв закінчується окремо виділена лінія для електротранспорту і починаються традиційні львівські корки. Під спекотним сонцем вагон, що більше стоїть, ніж їде, нагрівається дедалі сильніше, і вже за кілька хвилин він більше нагадує мікрохвильову пічку. На термометрі - +32.

Не витримуючи такої «екзекуції», в центрі виходимо і пересідаємо в маршрутку. Стовпчик термометра «перевалив» за 34 градуси тепла. Водій у шортах, сорочка розстібнута, на панелі керування – маленький вентилятор.

- Це не поїздка, а мука, - обмахується віялом літня пані біля вікна. – Тільки й вміють, що вартість проїзду підвищувати, а про кондиціонери й не чули, напевно. Економлять та свої кишені набивають.

- Не подобається – їдьте на таксі! – обурюється інша панянка, яка стоїть у переповненій маршрутці, і не лише віяла не має, а й не може витерти піт з обличчя, бо однією рукою тримається за поручень, а в іншій важка сумка.

Що ближче до дверей і кінця салону, то температура нижча на кілька градусів.

- Та що там пасажири, за день максимум одну-дві години проводять в транспорті, а водію як бути? Адже він по 12 годин за кермом, - приєднується до дискусії сивочолий чоловік. – Йому ще важче. Думаю, він перший був би «за» кондиціонер, але, очевидно, є якісь причини.

Далі втомлені та розморені спекою пасажири замовкають і, дивлячись у вікно, рахують зупинки, коли вже нарешті вийдуть з цієї «душогубки».

Схожа ситуація і з тролейбусами. Задля експерименту ми проїхалися рівненським тролейбусом №3, що курсує від залізничного вокзалу до мототреку. Їде через базар, весь центр, тож пасажирів вистачає.

- Щоразу так їдеш, наче у пеклі, - нарікає жінка років сорока. – Днями так їхали, то одній дівчині погано стало. Бідна стояла, народу багато, можливо, вагітна… Влада про нас геть не думає, їздимо, як худоба.

Ситуація з рівненськими маршрутними таксі мало чим відрізняється, особливо в «години пік», коли пасажирів битком набито.

На запитання про кондиціонери в маршрутках перевізники тільки розводять руками – мовляв, встановити можна, але це дуже дорого. Для одного автобуса це обійдеться в кілька тисяч доларів, а ціни підвищувати за проїзд не можна. Та й немає гарантії, що завтра цей перевізник залишиться на ринку.

- В автобусах «Богдан» технічно непередбачені кондиціонери, - говорить у коментарі кореспонденту PRESS-ЦЕНТР начальник рівненського міського управління транспорту і зв’язку Віталій Миронюк. – При бажанні, звичайно, можна їх встановити, але це дуже дорого. От коли місто буде закуповувати нові автобуси, з більшою пасажиромісткістю, будемо цей момент обговорювати. Є думка закупити і нові тролейбуси для Рівного вже з кондиціонерами. Причому їх має бути чотири у салоні. Це питання зараз у процесі обговорення. 

Віталій Миронюк.

А от у львівському міському управлінні транспорту коментарів з цього приводу уникають – на жаль, впродовж дня зв’язатися з керівництвом таки не вдалося. В.о. начальника управління транспорту Олег Партика після відпустки зараз на лікарняному, а телефон його заступника Ігоря Собенка не відповідає.

До речі, замірявши температуру у різних частинах автобуса «Богдан» (таких більшість в українських містах), ми дійшли висновку, що найгарячіше в салоні на місцях поруч із водієм, одразу ззаду за водієм, трохи прохолодніше на місцях, які поруч із вікнами, але найкомфортніше на сидіннях, що біля проходу, а також біля дверей.

Інфографіка: В городе.

Щоб пережити без негативних наслідків поїздку у спекотній маршрутці, лікарі радять пасажирам брати із собою віяло та воду, але без газу і не дуже холодну. А ще – не стояти під відчиненим люком, бо перетяг. А коли автобус стоїть у корках, краще вийти і пройти кілька метрів пішки.

Мирослава БЗІКАДЗЕ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: PRESS-центр