Навколо світу в ХІХ столітті: унікальні фото з подорожі Кароля Лянцкоронського із Роздолу на Львівщині

17.08.2017 10:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В 1929 році граф Кароль Лянцкоронський подарував Польській академії знань велику колекцію цінних фотографій із своїх подорожей навколо світу. Про одну із таких він навіть написав книгу, в якій описав події, що з ним відбулись в різних країнах в 1888-1889 роках. Крім вражаючих світлин, результатом його дворічної мандрівки стала книга спогадів під назвою «Навколо землі 1888-1889 роки: враження та погляди», яка була опублікована в 1893 році. Праця мала неабиякий успіх серед європейців, тому її перевидали на трьох мовах: польській, німецькій та французькій. Сьогодні книга є у вільному онлайн-доступі. Спогади про подорож навколо світу граф Лянцкоронський писав в маєтку в містечку Роздолі на Львівщині протягом 1892 року.

Читайте також

Втрачений Поморянський замок (Фото)
Літні Брюховичі в 1930-ті (Фото)
Які карети виготовляли в Львові сто років тому

Любов до подорожей з’явилась у Лянцкоронського ще з молодості, коли він вперше побачив африканське та  азіатське узбережжя Середземного моря. Під час експедиції по Італії в 1882 році мандрівник вивчав італійське мистецтво, архітектуру, культуру італійців. У тому ж таки році він взяв участь в експедиції австрійського археолога Отто Бенндорфа до Лідії в Малій Азії.

В 1884 та 1885 роках Кароль Лянцкоронський організував та профінансував великі наукові експедиції до Памфілії і Пісідії, що знаходяться в Малій Азії. Учасниками експедицій, окрім австрійських археологів, був відомий в наукових колах, професор історії мистецтва Ягелонського університету Мар’ян Соколовський. В 1885 році. Завдяки цим експедиціям було досліджено і описано руїни стародавніх міст із часів Римської імперії.

В 1888–1889 роках Кароль Лянцкоронський вирішує здійснити навколосвітню подорож, ключовими пунктами якої стали Індія, Японія, Китай та Нова Зеландія.  Розпочалась подорож 16 грудня 1888 року із марсельського порту. Останній день подорожі записаний як 15 серпня 1889 року, коли судно із експедицією закінчило свою подорож в лондонському порту. В книзі кожен бажаючий може побачити на мапі маршрут навколосвітньої подорожі львівського графа.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://pauart.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews