У п'яти львівських школах першокласники навчаються без дзвінків, підручників та парт (Відео)

07.09.2017 19:00   Джерело: zaxid.net
Опубліковано : Львівський Новинар

Без дзвінка, підручників та рядів парт. У п'яти школах міста випробовують концепцію нової української школи. Експеримент стосується лише перших класів. Замість звичних уроків у них – інтегровані, під час яких вони розглядають тему під різними кутами зору. А перерва в першачків залежить не від розкладу, а від настрою дітей, - пише zaxid.

Кожен навчальний день у школі «Світанок», що на вул. Петлюри, розпочинається із ранкової зустрічі. Це своєрідний тимбілдинг – спроби працювати у команді. Діти бавляться в ігри, співають пісень або просто знайомляться. А далі – у них уроки. Інтегровані.

«Це ми комбінуємо. Наприклад, математику з природознавством. Щось вивчаємо, наприклад, назбирали листочків і ми їх рахуємо. Разом із тим ми розповідаємо діткам, що потрібно оберігати природу», – пояснила вчителька Марія Панчишин.

Така система роботи звична для «Світанку». У цій школі давно працюють за новими стандартами. У СЗШ №66, що на вул. Науковій, також полюбляють експерименти. У всіх класах парти розміщують так, аби діти працювали в командах.

«Хтось між ними є, хто допомагає іншому. От дівчинка не завершила завдання, друга взяла її олівчик і помогла, – розповіла вчителька Леся Крижановська. – Але наступного тижня я їх пересаджу і вони вже працюватимуть в інших командах».

А ще тут відсутнє таке поняття, як дзвінок і розклад. Вчитель орієнтується по ситуації: коли діти втомились або зголодніли. Тоді і перерва. Ще діти можуть приносити свої забавки.

Клас поділений на кілька навчальних та відпочинкових зон. Цього вимагають стандарти нової школи. Поки це складно зробити в умовах кабінетів. Бракує місця. А ще – обладнання. Наразі, підручників немає і вчителі готують уроки самостійно. І роздаткові матеріали друкують або вдома, або в учительській.

Усі ці нюанси зберуть та проаналізують наприкінці експерименту. Адже наступного року всі перші класи мають перейти на нову систему освіти. В департаменті освіти кажуть: умови створюватимуть у школах поступово. А на українських вчителів чекає велика переатестація.

Далі перейдуть і до старших класів. Нова ж українська школа складатиметься із трьох рівнів: початкова, гімназія та ліцей, де діти зможуть обрати собі профіль.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zaxid.net