​Форум видавців у Львові цього року вирізняється різноманіттям перекладної літератури

У десятках різних локацій у місті – презентації нових книжок, спілкування з письменниками, видавцями, книгоманами.

14.09.2017 12:30   Джерело: Радіо Свобода
Опубліковано : Патрік Скеля

Книжки несуть у Палац мистецтв, їх розставляють на полиці, на столи, розкладають на вулиці. 100 тонн книжок, повітря наповнене новеньким запахом паперу. 890 запланованих літературних, мистецьких, освітніх, соціальних заходів. Цього року гасло Форуму видавців – «Точка творення», пише - Радіо Свобода.       

«Форум видавців від початку був точкою творення нового українського книжкового ринку, нових стосунків між видавцями і авторами. Зараз, у час глобальної кризи еліт, постправди, пропаганди, бачимо великий сенс у перезавантаженні, щоб обговорити різні пекучі проблеми, почати будувати нові стосунки в суспільстві», – пояснила Олександра Коваль, президент громадської організації «Форум видавців».       

Цього року побільшало перекладної літератури з англійської, німецької, французької, польської. Видавці шукають відомих і цікавих західних авторів і професійних перекладачів, що є свідченням прогресу на українському книжковому ринку. Всі світові бестселери, які тільки-но з’являються мовою оригіналу, одразу перекладають українською, досить часто випереджаючи російський переклад. Це популяризує україномовну книжку, бо читач може врешті читати світові новинки українською. Втім, важливо, щоб люди частіше заходили до книгарень. Але ціни на книжковому ярмарку помітно зросли. Середня ціна – від 100 до 150 гривень.       

Цього року на Форумі видавців посилені заходи безпеки. Передусім це пов’язано з тим, що крайні праві організації пригрозили Форуму видавців протестом через презентацію книжки Лариси Денисенко «Майя і її мами», яка за своїм змістом, на їхню думку, «суперечить цінностям української родини». Відтак Форум видавців відмовився від презентації книжки, щоб не наражати на небезпеку людей. «Гібридна війна, агресія не припиняється. Я сподіваюсь, що все спокійно пройде», – зауважила Олександра Коваль.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Радіо Свобода