На Львівщині відкрили меморіал Героям Карпатської України

15.10.2017 16:34   Джерело: Форпост
Опубліковано : Патрік Скеля

Сьогодні, 15 жовтня, відбулось відкриття Меморіального комплексу полеглим січовикам Карпатської України На Верецькому перевалі. Про це інформує прес-служба ЛОДА, пише - Форпост.

Урочисте відкриття Меморіалу на Верецькому перевалі розпочалось о 12:00 год у с. Климець Сколівського району.  Під час заходу відбулося освячення Меморіального комплексу полеглим січовикам Карпатської України,  віче, церемонія покладання квітів і запалення лампадок.

У заході взяли участь представники влади, духовенства, науковці, громадські організації.

Верецький перевал – одне із трагічних і водночас героїчних місць в української історії. Саме на цьому місці розстріляли за приблизними підрахунками до 600 січовиків.

17 березня 1939 на третій день окупації Карпатської України Мадярщиною мадярські жандарми гнали на перевал через села Нижні Ворота, Верб'яж, Завадка колони полонених галичан — вояків Карпатської Січі і передали їх польській прикордонній службі, яка розмістила полонених у підвалах своїх казарм. Наступного дня, 18 березня 1939 до сходу сонця полонені біли розділені на колони, відконвойовані вліво і вправо від перевалу по лінії кордону приблизно на півтора-два кілометри і розстріляні на закарпатській стороні над селами Нова Розтока і Верб'яж, та між Петросовицею, Жупанами і Лазами.

На меморіальному військовому кладовищі на Верецькому перевалі спочивають 22 українських Герої. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Форпост