У Львівській області від грипу вже вакцинувалися 1300 осіб

Усе, що потрібно знати мешканцям Львівщини про вакцинацію від грипу.

08.11.2017 15:32   Джерело: Львівський портал
Опубліковано : Патрік Скеля

Про це сьогодні, 8 листопада, під час брифінгу повідомила головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології Наталія Тімко, пише - Львівський портал.

Читайте також

Понад 3 тисячі львів'ян захворіли протягом останнього тижня на грип і ГРЗ
В інфекційну лікарню Львова з діагнозом ГРВІ госпіталізували 48 людей, з них 32 – діти

За її словами, наразі епідемії грипу на Львівщині нема.

«Коли вона буде, спрогнозувати ніхто не може. Але епідемія грипу в нас є не щороку. Епідемічний підйом захворюваності щорічно починається приблизно в жовтні, триває до квітня», – зазначила

«В осінньо-зимовий період 2018-го року в області очікують на грипи штамів A(H1N1) Мічіган, який прийшов на зміну «свинячому грипу», або Каліфорнія-2009. Його вже цього року не буде. З другими ми вже зустрілися минулого року «Гонког» і «Брізбен». Тому вакцини, які зараз можна купити підготовані саме для цих штамів грипу», – додала фахівець.

За її словами, найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу – зробити щеплення. Коштує вакцина в межах 140 гривень.

Також вона пояснила, що нині у області є дві вакцини –французького та корейського виробництва.

«90%, які реалізуються в аптечній мережі, – це вакцини французького виробника «Ваксігрип». Окрім цього, є ще залишки вакцини із Південної Кореї «Джісі Флю». Можна використовувати і ту, і іншу», – додала фахівець.

Вона наголосила, що вакцинацію потрібно робити щорічно: мешканці Львівщини, які зробили щеплення минулого року, не є захищеними від грипу на цей рік.

«По-перше, тому що змінився видовий склад,  по-друге, імунітет після вакцинації формується за два тижні і півроку вона гарантовано захищена від грипу, ще на півроку – зостаються залишки імунітету. Тобто, вакцинована торік людина може знову захворіти на грип цього року, якщо не буде вакцинована знову», – пояснила Наталія Тімко.

Також епідеміолог наголосила, що ця вакцина захищає виключно від грипу, вона не вбереже особу від риносинцитіального вірусу, аденовірусу, вірусу парагрипу, тощо.

«Кому особливо потрібна вакцинація? Група номер один, яку негайно слід захистити від грипу, – вагітні. Це передбачено рекомендаціями як ВООЗ, так наказом МОЗ. У величезній групі ризику є люди із хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, хворі на цукровий діабет, особи з надлишковою вагою, люди з певними імунодефіцитами. А щодо групу соціального ризику, то, чим більше ви маєте у рамках професійної діяльності контакту з великою кількістю людей, тим більшою є необхідність у вакцинації», – розповіла Наталія Тімко.

Отож, лікарі рекомендують зробити щеплення насамперед  медичним працівникам, працівникам сфери торгівлі, транспорту, а також вагітним на різних термінах, старшим людям тощо.

Окрім цього, фахівець пояснила, як саме відбувається вакцинація:

«Вакцину можна придбати у аптеці при наявності рецепта від лікаря. Людина повинна прийти  з сумочкою-холодильником в аптеку, якщо вона є за межами лікувально-профілактичного закладу. Можна і без цієї сумки, якщо аптека розташована безпосередньо  у закладі охорони здоров’я біля кабінету щеплень. Після купівлі вакцини слід відразу взяти чек, де вказується час і година продажу. Далі особа може звернутися в заклад охорони здоров’я, де її огляне лікар, за відсутності на момент звернення ознак гострого захворювання в кабінеті щеплення буде проведено вакцинацію проти грипу. Єдине протипоказання – алергія на курячий білок. Але це зустрічається вкрай рідко: такий випадок один на десять мільйонів».

Відтак епідеміолог наголосила, що ця вакцинація має надзвичайно високий профіль безпеки.

«На сьогоднішній день вакциновано 1300 осіб. Жодного повідомлення про несприятливу подію після імунізації не надходило», – зауважила вона.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Львівський портал