Мешканці села Щеполоти на старих фото

13.11.2017 16:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В Яворівському районі Львівської області знаходиться село, в якому здавна існував василіанський монастир, закладений ще в 1626 році Адамом Літинським. Відомо, що засновник надав монастирю поле, луги, став і млин. У монастирі перебувало в XVII столітті 17 ченців. Окрім того було збудовано дві камери для монахів і каплиці над могилою отця Христофора Волковецького, Патріарха Константинополя. Першим ігуменом монастиря був Авраамій. Свою присутність в історії монастиря зазначив також Ян III Собєський, який в 1678 році підтвердив документ, а пізніше залучив до нього чергові надання. До монастиря належало також село Поруби. Наприкінці XVII століття при монастирі відкрито послушництво, а в 1772 році школу риторики. При монастирській церкві діяло також братерство святого Онуфрія, покликане до життя в 1744 році. Функцію старшого брата виконував спадкоємець Розвадовський, галицький каштелян, тодішній власник Грушева. Після розборів Республіки, австрійські власті ліквідували монастир. У 1788 році ченці перенеслися до сусіднього Крехова.

Про село Щеполоти на жаль дуже мало інформації, проте представлені світлини міжвоєнного періоду, які знаходяться в фондах проекту «Archiwum Historii Mówionej» показують наскільки цікаве та різнобарвне було життя сільських мешканців. Можемо на фото розгледіти написи на польській та українській мові.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://relacjebiograficzne.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews