Прокурор у справі Наталії Ван Доеверен вирішив самостійно розсекретити матеріали держтаємниці у суді

23.11.2017 23:23   Джерело: LvNews
Опубліковано : Юрій Шередько

Захист Наталії Ван Доеверен виявив ряд грубих порушень у діяльності слідчих і прокуратури в процесі кримінального провадження. В останньому судовому засіданні зі сторони захисту часто звучало слово фальсифікація, коперфільди та ілюзіоністи. Зокрема адвокати наголошували на тому, що відомості в ЄДРР вносилися за декілька годин до того, як заявники звернулися з заявами, протоколи пояснень заявників були підписані значно пізніше, ніж відомості були внесені в реєстр. В одному з протоколів вказано місце відібрання пояснень у Львові, тим часом свідок і прокуратура наполягають, що він був складений і роздрукований у Трускавці.

Читайте також

Прокурор на зміг пояснити, на якій підставі з’явилася постанова про контроль за вчиненням злочину у справі Наталії Ван Доеверен
Більшість «доказів» у справі Наталії Ван Доеверен можуть виявитися недопустимими
Прокуратура не змогла належно довести підстави для повторного відсторонення від посади Наталії Ван Доеверен

Прокурор заявив, що такі розбіжності у часі допустимі, оскільки відомості в реєстр вносив інший працівник, від імені слідчого, який в цей час проводив допит у іншому місці. «Складається враження що у прокуратурі – суцільний безлад і ігнорування закону, - каже обвинувачена. Будь-хто, незалежно від наявності повноважень може заходити в ЄДРР і щось реєструвати з доступом іншої людини. Це абсурд». Взагалі, на більшість зауважень прокурор відповідав: «Бо так!»

Одна з суперечок виникла  навколо законності  негласних слідчих дій. На підтвердження правомірності негласного аудіо- і відеоспостереженя за обвинуваченою прокурор не зміг надати рішення суду, яке є обов’язковим для визнання допустимими таких доказів, зібраних в під час НСД. Замість рішення суду, він надав довідку Апеляційного суду Львівської області про те, що клопотання прокуратури дійсно було розглянуте судом, а також текст звернення слідчого щодо надання до дозволу на НСД.   Намагаючись переконати суд  переглянути відеозаписи,  які до цього часу не є розсекреченими, він навіть заявив, що бере на себе відповідальність за розсекречення державної таємниці. Однак,  вислухавши заперечення адвокатів, які наполягали на представлення рішення суду, суддя відклала вивчення цих доказів, зобов’язавши прокурора надати таке рішення в наступному засіданні.

«Ми впевнені, що на тих записах немає ніяких доказів винуватості, але йдеться про судову практику. Оскільки справа резонансна і вийшла за межі особистих інтересів обвинуваченої, ми не можемо допустити прецеденту та погодитися на таке відверте порушення закону, - заявила сторона захисту».

Психологічну напругу у судовому засіданні підсилив прокурор В.Нанівський, коли звинуватив адвокатів у «поганому відпрацюванні своїх гонорарів», за що згодом йому довелося вислухати на горіхи про те, що це він «добре відпрацьовує мідяки Гички» і «погано відпрацьовує державну зарплату», ще й не один раз почервоніти. Він спробував взяти реванш, похвалившись, що заявникам не вдалося відкрити кримінальне провадження проти нього, щодо  службового підроблення та зловживання службовим становищем. Однак йому нагадали, що прокуратурі явно не зручно розслідувати свої ж незаконні діяння, а заява скерована ще й у генпрокуратуру, і районний суд не є останньою інстанцією, яка вирішує такі справи.

Наступне засідання суду призначено на 29.11.2017

Як відомо, Наталія Ван Доеверен, колишній заступник головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні обвинувачується у отриманні неправомірної вигоди у розмірі 6 тисяч гривень. Вона вважає, що її справа «шита білими нитками». На сьогоднішній день одна із нібито заявників про злочин, відмовилася від свідчень та у судовому засіданні заявила, що про вимагання хабара до правоохоронних органів не зверталася. Хід справи моніторять міжнародні правозахисні організації.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews