На Львівщині у 40-річної жінки діагностували ботулізм

У цьому році це вже 9 випадок захворювання на цю недугу.

14.12.2017 12:37   Джерело: ZAXID.NET
Опубліковано : Патрік Скеля

До Львівської обласної інфекційної лікарні 40-річну жінку скерували з Перемишлянської центральної районної лікарні, куди вона звернулася по допомогу. Хвора скаржилася на сухість у роті, двоїння в очах, утруднене ковтання, загальну слабкість тощо. Медики запідозрили ботулізм і скерували до Львова. Лабораторні дослідження підтвердили: у пацієнтки таки ботулізм, пише - ZAXID.NET.

Жінка розповіла, що напередодні їла опеньки, які восени сама назбирала і засолила у трилітрові банки. Але дала замало солі, тому згодом ще досолювала гриби у банках. Згодом переклала опеньки у менші банки і закрила капроновими кришками, а наприкінці листопада вирішила спробувати їх. Коли відкрила, смак грибів їй не сподобався. Вона багато разів їх промивала, додавала різні спеції, але все одно вони були якісь не такі, як завжди. У жінки – велика родина, окрім неї, в одному будинку живуть батьки, чоловік, діти. На щастя, вона не запропонувала скуштувати їм грибів, їла сама. Через деякий час жінці стало погано. Вона чотири дні лікувалася самотужки, думала, що отруїлася: пила активоване вугілля, багато рідини. Та це не допомагало і тоді вона звернулася до лікарів.

На щастя, лікарям Львівської обласної інфекційної лікарні вдалося швидко дістати сироватку від ботулізму, тож жінці, як повідомила головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко, її відразу ввели. Хвора провела в лікарні сім днів і у понеділок, 11 грудня, її виписали додому.

У коментарі лікар загальної гігієни львівського обласного лабораторного центру Валентина Попаденко повідомила, що цього року на Львівщині зафіксовано 9 випадків ботулізму (торік – два). Смертельних випадків не було, хоч були дуже важкі випадки ботулізму й сироватки не було. Один літній чоловік, який з’їв протерміновану бомбажну консерву, провів у реанімації інфекційної лікарні півтора місяця. Лікарі підтримували чоловіка, як могли, а односельці скинулися й купили йому сироватку. Старенького врятували.

Нагадаємо, що ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Як правило, клінічні прояви починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття «туману» або «сітки» перед очима, подвоєння в очах. Може бути нудота, блювота, випорожнення, температура тіла найчастіше не підвищена. Згодом з’являються симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, біль та труднощі при русі очних яблук. А тоді виникає ураження дихального центру: параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті.

Основною причиною захворювання на ботулізм є продукти домашнього приготування: овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та вуджена риба. Потрапляння збудника в харчі можливе на різних етапах приготування продуктів у домашніх умовах: неякісному очищенні та промиванні риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишківника, під час розробки туші.

Аби уникнути захворювання, лікарі радять дотримуватися двох основних правил – чистоти і технології приготування. Цього року в Україні багато людей захворіло на ботулізм через неякісну рибу, приготовану в домашніх умовах.

Ті, хто любить вдома засолювати рибу, повинні спершу обережно випотрошити її, щоб не порушити цілісність кишкового тракту і не забруднити рибу. Солити рибу треба тільки в охолодженому стані за температури не більше ніж +4°C і дотримуватися технології приготування: концентрація солі більше як 10% зупиняє виділення ботулотоксину. А від копченої, соленої та в’яленої риби, що продається на ринках, краще відмовитися взагалі.

Готуючи консерви (м’ясні, грибні, овочеві) слід дотримуватися чистоти і температурного режиму їх приготування. Найменше здуття кришки на консервованих продуктах – сигнал про те, що її споживати не можна.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZAXID.NET