В Україні заборонили популярний сироп проти кашлю, який провокує системні порушення в організмі

24.02.2018 23:30   Джерело: Експрес
Опубліковано : Патрік Скеля

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками заборонила продавати в аптеках популярний вітчизняний препарат проти кашлю «Пектолван Ц». Тепер його терміново вилучають з мережі, пише - Експрес

Що ж такого виявили в «Пектолвані Ц»?  

«Ще в квітні 2016 року ми звернули увагу, що в складі препарату «Пектолван Ц» вітчизняного виробника (компанія «Фармак») міститься барвник Е124 (понсо червоний), — розповідає Ніна Кільдій, керівниця відділу тестувань центру експертиз «Тест». — Цей барвник входить до так званого чорного списку в країнах ЄС. А з червня 2010 року на продуктах, які містять ці небезпечні барвники, зобов'язані вміщувати попереджувальні написи про те, що вони можуть негативно впливати на здоров'я дітей.   Доведено, що синтетичні барвники викликають у діток гіперактивність та затримку розвитку. В нашій країні також введено обов'язкову вимогу маркування харчових продуктів, які містять такі барвники. Склалася дивна ситуація: на харчах про цей барвник повинні бути попереджувальні написи, а на сиропі проти кашлю їх немає. Чому? Адже ним дозволено лікувати дітей від двох років».

Також в цьому сиропі виробники використали  синтетичний замінник цукру — аспартам (Е951). Але жодних попереджувальних написів на упакуванні про це не зроблено, про аспартам вказано лише в інструкції. Хоча цей штучний підсолоджувач дуже небезпечний для хворих на фенілкетонурію.  

Марина МОРОЗ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Експрес