Водій маршрутки у Сколівському районі відмовляється возити АТОвців безкоштовно

11.03.2018 16:38   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Як повідомляє 41-річний чоловік, який є учасником бойових дій та має відповідне посвідчення, водій маршрутки «Стрий-Пшонець» (ВС 4481 ЕН) регулярно відмовляється від перевезння учасників бойових дій.

Читайте також

Атовці у Львові провчили чергового хама-маршрутника

Свою відмову від пільгового перевезення водій маршрутки «Стрий-Пшонець» (ВС 4481 ЕН)  аргументує тим, що учасники бойових дій повинні їздити тільки по формі та тільки на службу, повідомляє - SKOLE-TODAY.

Окрім того, перевізник більш ніж впевнений, що у вихідні дні посвідчення учасника бойових дій не є приводом здійснювати безкоштовне перевезення.

«Водій неодноразово відмовляється від перевезення учасників бойових дій. Пред’явлення посвідчення нічого для нього не означає. Просимо районну владу розібратись у цьому питанні», – пише обурений чоловік.

Нагадаємо, що Стаття 12 Закону України «Про транспорт» зобов’язує транспортні підприємства забезпечувати права на пільги громадян щодо користування транспортом.

Згідно з нормою пункту 7 ч.1 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасникам бойових дій надається пільга – «безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;»

Зазначена норма Закону не містить жодних обмежень для практичного застосування такої пільги, зокрема, щодо конкретного часу для реалізації цієї пільги, чи кількості пільговиків на один транспортний засіб, чи наявності дозволу органу місцевого самоврядування або власника підприємства, що проводить перевезення в громадському транспорті.

Однак фактично такі обмеження нерідко встановлюються насамперед самими приватними перевізниками та водіями громадського транспорту (наприклад, водіями маршрутних таксі), які під різними надуманими приводами категорично відмовляються здійснювати пільгове перевезення пасажирів по посвідченню учасника бойових дій.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом.

Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним  перевізникам,  які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень.

Таким чином, будь-яка відмова від перевезення пільгових категорій є незаконною.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews