16-річна винахідниця зі Львова отримала дві нагороди на міжнародному конкурсі у США

Соломія Леньо створила програму, яка полегшить діагностику патологій серця.

11.06.2018 09:29   Джерело: ZAXID.NET
Опубліковано : Патрік Скеля

Учениця Львівського НВК «Школа І ступеня – гімназія» 16-річна Соломія Леньо отримала дві нагороди в одному із найпрестижніших міжнародних конкурсів для підлітків-винахідників Intel ISEF у США. Школярка поїхала на конкурс у складі української команди школярів-науковців, які загалом вибороли 5 нагород.

Як розповіла Соломія Леньо, на конкурсі в Америці вона представила свій винахід, що називається «Нейромережева система виявлення та дослідження патологій серцево-судинної системи», пише - ZAXID.NET.

«Це модель штучного інтелекту, яка аналізує електрокардіограму, і на основі цього аналізу ставить пацієнту діагноз при захворюванні. Таким чином програма полегшує роботу медиків, бо вони отримують готовий аналіз, і їм залишається перевірити його. Ця розробка буде корисною для нерозвинених країн, де медицина перебуває на дуже низькому рівні», - розповіла Соломія Леньо.

Дівчина отримала дві нагороди у категорії Translational Medical Science: від Української малої академії наук під егідою ЮНЕСКО і від короля Саудівської Аравії Абдулазіза аль Сауда та його фонду Mawhiba's.

«Обидва дали мені сертифікати та грошову нагороду. Також король подарував мені медаль і сприяння при вступі. Тобто якщо я буду вступати в якийсь всесвітньовідомий університет, то він буде допомагати мені отримати грант на навчання там», - зазначила Соломія Леньо.

Соломія Леньо уже визначилась з університетом, де хоче навчатись і подаватиме документи на факультет комп’ютерних наук Українського католицького університету.

Під час конкурсу Соломія Леньо отримала кілька цінних порад від фахівців стосовно вдосконалення свого винаходу, відтак найближчим часом його доопрацьовуватиме. У подальшому вона планує перевести свою розробку у мобільний додаток, за допомогою якого пацієнт або лікар в екстремальних умовах зможе отримати швидкий аналіз електрокардіограми.

Загалом українська команда виборола п'ять спеціальних нагород на конкурсі (фото Дениса Білка)

Зазначимо, міжнародний конкурс Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) вважається одним з найпрестижніших міжнародних заходів для підлітків-науковців від 13 років до 18 років, і щорічно збирає більше 1500 учасників з більш ніж 70 країн світу. Мета конкурсу - виявити талановитих молодих учених, а в подальшому допомогти їм у розвитку досліджень. Конкурс щорічно проходить у трьох містах США: Лос-Анджелесі, Фініксі та Пітсбурзі.

Цього року Intel ISEF проходив у Пітсбурзі протягом 13-18 травня, де представили близько 1750 проектів в 62 різних категоріях. На Intel ISEF є три види нагород: Special Awards – нагороди від спонсорів та університетів (гроші на розвиток проекту, пропозиція роботи, стипендія на навчання); Grand Аwards - місця по категоріях; Top Аwards – нагороди від генерального спонсора –компанії Intel; і премія імені Гордона Мура – 75 тис. дол. Соломія Леньо та решта учасників української команди отримали нагороди Special Awards.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZAXID.NET