Епідеміологи перевірили лікарні та дитсадки Львіщини на кліщів пилу

14.06.2018 19:50   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

З метою виявлення алергенних кліщів, фахівцями Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України в 2017 році проведене лабораторне дослідження 1815 проб побутового пилу, відібраних у лікарнях, дитячих дошкільних закладах, дитячих будинках, школах - інтернатах, приватних будинках та перукарнях.

З них 114 були з позитивним результатом (6,3%). Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України, пише - Status Quo.

За даними Лабораторного центру, найбільша кількість алергенних кліщів виявлена у пробах, відібраних у дитячих дошкільних закладах та лікарнях області. Із 835 проб, відібраних у дитячих дошкільних закладах – 59 з позитивним результатом, що складає 8,5 % (Миколаївський, Бродівський, Сокальський, Самбірський, Старосамбірський, Жидачівський, Дрогобицький та Золочівський райони). У лікувальних закладах відібрані 812 проб – 34 з позитивним результатом, що складає 4,2%  (Перемишлянський, Миколаївський, Дрогобицький, Жидачівський, Сколівський, Стрийський та Ст.Самбірський райони).

Найбільше у відсотковому плані було виявлено алергенних кліщів у житлових приміщеннях. Зі 78 проб побутового пилу відібраних із житлових приміщень хворих на бронхіальну астму (згідно укладених угод) – 21з позитивним результатом, що складає 26,9%.

У  57 пробах  (45,9%) від загальної кількості позитивних проб кількість кліщів родини Pyroglyphidae варіює від 5 до 170 екземплярів в 1 г пилу, що є високим  фактором ризику для виникнення алергічних захворювань.

Найбільша кількість кліщів була  в пробах побутового пилу з постільної білизни, подушок та матраців.Варто зазначити, що  кліщі роду Dermatophagoides pteronyssinus є домінуючими та складають 85 % всієї акарофауни побутового пилу.

Результати досліджень та пропозиції щодо організації та проведення протиепідемічних заходів скеровувалися керівникам закладів та приватним особам.

Довідково: Аби зберегти своє здоров’я потрібно ретельно дотримуватись  норм  гігієни. По-перше, щодня необхідно приймати душ, аби змивати з тіла лусочки шкіри. По-друге, треба регулярно прибирати квартиру, двічі на тиждень чистити м’які меблі з допомогою порохотяга. Килими, перини, ковдри, подушки та м’які іграшки варто здавати в хімчистку. А при сонячній погоді обов’язково просушувати на повітрі, бо сонячні промені вбивають цих кліщів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews