На Львівщині зростає кількість хворих на лептоспіроз

27.06.2018 08:29   Джерело: Status Quo
Опубліковано : Патрік Скеля

З початку 2018 року в області вже зареєстровані 7 випадків захворювань людей на лептоспіроз, з них 2 випадки закінчились летально.

За аналогічний період минулого року було 3 випадки. Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України, пише - Status Quo.

Лептоспіроз – одне з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині. Захворювання реєструвалися в Буському (3 випадки), Радехівському, Пустомитівському, Городоцькому районах та м.Львові.

З епіданамнезу встановлено, що в обох летальних випадках мало місце пізнє звернення хворих за медичною допомогою, на 6-ий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. В лікувальні заклади хворі поступали вже у важкому стані. Смертельні випадки реєструвалися серед чоловіків віком 39 років (мешканець Городоцького району) та 68-ми років (житель Пустомитівського району). В 2017 році було зареєстровано 18 випадків захворювань, в т.ч. 3 летальні.

Носійство лептоспір серед гризунів не припиняється, про що свідчать щорічні позитивні результати лабораторних досліджень серед мишовидних гризунів та щурів. Так, за 5 місяців цього року було досліджено 172 екз. дрібних гризунів, лептоспіроносійство визначене у 12 екз., що становить 7%, при дослідженні 31 екз. щурів, позитивні  результати отримані від 3 екз., що становить 10% від загальної кількості. Гризуни, в т.ч. щурі в природніх умовах дають найбільший приріст в теплу пору року, тому найбільша їх кількість накопичується до осені. Це сприяє найбільшому поширенню серед них епізоотичних процесів. Окрім цього, лабораторією особливо небезпечних інфекцій проводиться моніторинг води відкритих водоймищ на виявлення збудника лептоспірозу. В минулому році виявлено 3 позитивні проби.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Status Quo