Стихійне сміттєзвалище біля львівського аеропорту загрожує безпеці польотів

Компанія «АВЕ Львів» продовжує складувати сміття за два кілометри від злітної смуги.

28.07.2018 13:50   Джерело: ZAXID.NET
Опубліковано : Патрік Скеля

Компанія «АВЕ Львів» продовжує накопичувати сміття за 2,3 км від злітно-посадкової смуги аеропорту «Львів». Керівництво аеропорту звернулось до перевізника та усіх можливих служб через загрозу літакам, яку спричиняє таке розташування сміттєзвалища. На цю небезпечну ситуацію уже звернув увагу навіть прем’єр-міністр, проте у Львівській ОДА, що займається вивозом сміття зі Львова, проблеми не бачать.

Сміттєзвалище розташоване на території перевантажувальної станції «АВЕ Львів» на вул. Північній у 2,3 км від злітно-посадкової смуги львівського аеропорту, що суперечить нормам Повітряного кодексу, який забороняє відкрите складування відходів у радіусі 15 км від аеропорту. Сміття приваблює птахів, що можуть стати причиною авіакатастроф, пише - ZAXID.NET.

На початку липня керівник департаменту ЖКГ Львівської ОДА Назарій Романчук заявив, що компанія «АВЕ Львів» вивезе усе сміття до кінця місяця. Однак станом на 27 липня ще близько 2 тис. м2 відходів там залишається, а нове сміття продовжують завозити. Щодня на цю територію приїжджає кілька сміттєвозів, що скидають несортовані відходи, які потім вирівнюють тракторами.

Натомість заступник директора департамент ЖКГ Львівської ОДА Тарас Зозуля сказав, що з початку липня перевізник щодня вивозить 250-300 тонн ТПВ з Північної. На його думку, «АВЕ Львів» встигне очистити земельну ділянку від сміття до 1 серпня.

«Після того, як там змінилося керівництво (з 4 липня директором «АВЕ Львів» є Олег Гайовишин – ред.), ми бачимо позитивну динаміку, що станція очищається. Я надіюся, що вони все очистять, і ми будемо у серпні говорити про те, що не треба застосовувати до них штрафні санкції через те, що вони не вивозять сміття. Якщо ж вони не впораються, ми знову будемо забирати від них частину ринку», – розповів він.

Нагадаємо, торік через накопичення на вул. Північній більше 4 тис. тонн відходів частину сміттєвих майданчиків «АВЕ Львів» передали іншим компаніям. Однак це дало лише тимчасовий ефект, і згодом компанія знову утворила стихійне сміттєзвалище.

Разом з тим Львівська ОДА повідомила, що зекономила 100 млн грн з отриманих 300 млн грн від Львівської міської ради за вивезення сміття. Ці кошти ЛОДА витратила на соціально-культурні та екологічні проекти в області, попри те що ситуація із накопиченням сміття у Львові залишилась далекою від вирішення.

Як розповів  Микола Маланич, екоінспекція за останній рік кілька разів видавала приписи «АВЕ Львів» про очищення ділянки на вул. Північній від сміття та штрафувала компанію за їх невиконання, однак це не надто впливає на ситуацію. «Вони сплачують штрафи і знову все по колу», – зазначив він.

Через близькість сміттєзвалища до злітно-посадкової смуги аеропорт «Львів» теж неодноразово надсилав до «АВЕ Львів» листи з проханням негайно прибрати сміття, оскільки існує ризик потрапляння птахів у двигуни літаків. За словами речниці аеропорту Ольги Ковалик, перевізник відповів, що встановив прилади відлякування птахів.

У свою чергу Львівська міська рада з початку року уже скерувала у «АВЕ Львів» 10 листів з проханням прибрати з вул. Північної сміття, ще 12 таких листів мерія надіслала у Львівську ОДА, яка з липня 2017 року відповідає за вивезення сміття зі Львова. З метою безперебійного вивезення сміття з міста мерія платить ЛОДА 300 млн грн в рік.

На ситуацію із незаконним сміттєзвалищем біля аеропорту уже відреагували на загальнодержавному рівні. Зокрема, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував скликання спеціальної комісії, яка має перевірити діяльність перевантажувальної станції «АВЕ Львів».

Додамо, що схожа ситуація з незаконним приватним сміттєзвалищем біля аеропорту уже кілька років існує неподалік міжнародного аеропорту «Бориспіль», що біля Києва. Державіаслужба кілька разів вимагала закрити це сміттєзвалище і навіть подавала позов до суду, однак програла цю справу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZAXID.NET