Львів’ян обурило проведення заняття з йоги в органному залі

Будівлю почергово використовують органний зал та римо-католицька громада для богослужінь.

01.08.2018 15:32   Джерело: Твоє місто
Опубліковано : Патрік Скеля

У неділю, 29 липня, у Будинку органної та камерної музики провели заняття з йоги. Оскільки будівля органного залу є колишнім римо-католицьким костелом, де також відбуваються богослужіння, проведення такої події в день святкування 1030-річчя хрещення Русі обурило львів’ян.

Про недоречність йоги в органному залі на своїй сторінці у Facebook написала колишня консультантка з комунікацій Львівської архидієцезії РКЦ Олена Кулигіна. За кілька годин її пост зібрав з півтори сотні коментарів та кілька десятків поширень, пише - Твоє місто.

«Коли я побачила анонс цієї події, то спочатку був шок, тепер по факту просто огида. І мати в голові. Зневага до віруючих людей – це не те, що може прикрасити будь-якого молодого і прогресивного менеджера. Якщо тобі вже дісталась робота в храмі, який є об’єктом суперечок, то будь тим, хто згладжує конфлікти», – пише Олена Кулигіна.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора органного залу Тарас Демко, заняття з йоги було соціальним безкоштовним проектом, у якому міг взяти участь кожен охочий. За його словами, з організаторами заняття попередньо проговорили, що під час нього не буде ніяких провокативних поз, люди будуть просто медитувати під тиху музику, фонограму.

«Йога – це духовна практика, і загалом нічого зневажливого в ній немає. У нас хороші стосунки з настоятелем і релігійною громадою, але ми не повинні з ними погоджувати репертуар концертів або події, які тут відбуваються. Очевидно, що чогось вульгарного чи такого, що суперечить моралі, ми не будемо допускати у стінах концертного залу, який колись був костелом. Тим не менше, ми розуміємо, що тут релігійна громада є офіційним суборендарем, тому під час концертів, наприклад, ми завжди закриваємо вівтар, як це і було раніше, адже люди сидять до нього спиною, і це може образити почуття вірян. Так само було і під час заняття з йоги», – каже Тарас Демко.

Доповнено:

«У першу чергу просимо вибачення у всіх, у кого проведення події із елементами йоги в органному залі викликало обурення. Команда органного залу розуміє і визнає, що сакральна споруда має свою атмосферу та правила, які потрібно поважати. Прагнучи залучати кращі світові практики до розвитку органного залу, на жаль, стаються непорозуміння. Цю ситуацію команда органного залу візьме як досвід для недопущення подібних ситуацій в майбутньому. Дякуємо всім, хто звернув на це увагу», – повідомила Tvoemisto.tv адміністрація органного залу.

Додамо, що будівлю римо-католицького костелу святої Марії Магдалини, де зараз розташований органний зал, побудовано між 1600 і 1612 роками ченцями-домініканцями на місці старого дерев’яного храму. Пам’ятка неодноразово зазнавала спустошень та пожеж. У 1754-1758 роках церкву розширив та перебудував архітектор Мартин Урбанік.

З 1783 року храм став парафіяльним. Сучасного вигляду він набув у 1870 році. У радянський період, з 1962 року, певний час тут розміщувався спортивний зал. У 1960-х роках будівлю пристосували під органний зал Львівської консерваторії імені Миколи Лисенка.

З 1998 року тут відбуваються римо-католицькі богослужіння.  З 2000-х років довкола будівлі точаться суперечки, оскільки римо-католицька громада святої Марії Магдалини вимагає повної передачі храму в їхні руки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Твоє місто