На Львівщині двоє людей померли від лептоспірозу

Лептоспіроз є одним з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині.

04.10.2018 15:36   Джерело: Четверта Студія
Опубліковано : Патрік Скеля

У Львівській області протягом 8 місяців 2018 року зареєстровано 10 випадків захворювань на лептоспіроз, в тому числі два летальні.

Читайте також

Львів'янин помер від лептоспірозу
Двоє мешканців Львівщини підхопили небезпечне захворювання

Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області, пише - Четверта Студія.

«На жаль, і цього року  нагадує про себе особливо небезпечне  інфекційне захворювання – лептоспіроз, яке є одним з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині. Протягом 8 місяців 2018 року у Львівській області зареєстровано 10 випадків захворювань на лептоспіроз, в тому числі два летальні», – зазначається у повідомленні.

У відомстві повідомили, що захворювання реєструвалися в Буському, Радехівському, Пустомитівському, Городоцькому, Самбірському районах та в місті Львові. Летальні випадки зареєстровані в Пустомитівському та Городоцькому районах Львівської області.

З епіданамнезу встановлено, що в зазначених випадках мало місце пізнє звернення хворих за медичною допомогою, а саме на шостий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. В лікувальні заклади хворі поступали вже у важкому стані.

«Зокрема, у серпні місяці 2018 року у Самбірському районі Львівської області зареєстровано один випадок захворювання людини на лептоспіроз. Хворий заразився внаслідок вживання харчових продуктів, які ймовірно були забруднені виділеннями гризунів та недотримання правил особистої гігієни», – йдеться у повідомленні.

Довідково. Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів; спричиняється лептоспірами, передається аліментарним (через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами), контактним (під час купання у водоймах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) і аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів) шляхами, характеризується гарячкою, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи, у ряді випадків — жовтяницею і геморагічним синдромом.

Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Основними носіями лептоспірозу є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею. Тому джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті яблука чи інші фрукти, овочі, на які потрапили виділення гризунів.

Інкубаційний період триває 7—14 днів. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми  нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Хворих турбує  інтенсивний біль у м’язах, особливо в литкових, що являється  однією з діагностичних ознак.  Характерними можливими ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, кровотечі, міокардит, набряк мозку, пневмонія, недостатність кровообігу.

Смертність від вказаного захворювання  становить близько 1—3 %, але під час епідемічних спалахів може досягати 30—35% і більше. Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись  таких нескладних та водночас необхідних правил :

– ретельно мити продукти харчування;

– вибирати перевірені для купання водойми;

– для питних потреб та миття рук  використовувати воду гарантованої якості;

– не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

– при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Четверта Студія