Містична тюрма у Львові, від якої мурашки по шкірі

Місце оповите таємницями минулого.

11.10.2018 16:08   Джерело: Ukraine is
Опубліковано : Патрік Скеля

Тюрма на Лонцького – це колишня тюрма у Львові, яка використовувалася у ХХ столітті як політична в’язниця польською, радянською та нацистською владами. З 2009 року – національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів, пише - «Ukraine is».

Читайте також

Таємниці львівського костелу єзуїтів
Львівська облрада відмовилась розглядати передачу замків

У 1939–1941 роках під час Першої радянської окупації в приміщенні знаходилася В’язниця № 1, розрахована на 1500 осіб, а сусідній головний корпус займало обласне управління НКВС. Після нападу Третього Рейху на СРСР у червні 1941 року працівниками НКВС було розстріляно близько тисячі в’язнів (згідно зі свідченнями Начальника тюремного відділу НКВС по Львівській області лейтенанта Лермана, 924 особи). У 1941–1944 роках споруда використовувалася як слідча в’язниця гестапо, тут розміщувалися айнзац-групи СД. Тюремний двір був викладений надгробками зі старого єврейського кладовища. Довгий час в тюрмі утримувався відомий польський вчений Казимир Бартель.

Зараз тут музей-меморіал жертв окупаційних режимів. Перший етап експозиції меморіалу «Тюрма на Лонцького» має три сюжетні лінії: історія споруди, в’язничний побут та масові розстріли в кінці червня 1941 року. Вона розташована на першому поверсі. До огляду підготовані — пропускний пункт, тюремні камери, кабінет слідчого, фотолабораторію та інші приміщення в’язничного побуту. Частину тюремних камер обладнано в експозиційні зали. В коридорах вмонтовано стенди, на яких подано історію будівлі, прізвища частини розстріляних в’язнів та тексти документів, які регламентували перебування в цій тюрмі у різні періоди. Основний акцент в експозиції поставлено на найкривавішу сторінку в історії тюрми — масові розстріли кінця червня 1941 року. В одному із залів демонструються кадри із кінохроніки, де зафіксовано стан тюрми після відходу радянських військ зі Львова в кінці червня 1941 року.

Серед тюремних камер, в яких відтворено умови в’язничного побуту на окрему увагу заслуговує «камера смертників» — в ній в’язні очікували на виконання вироку, яким нерідко був розстріл.*

*Використано матеріали з І. Я. Дерев’яний. Тюрма на Лонцького // Енциклопедія історії України : у 10 т. / ред. кол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наук. думка, 2013. — Т. 10 : Т — Я. — С. 193.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Ukraine is