У Львівській прокуратурі обговорили стан протидії нелегальним АЗС

Також підбивали підсумки роботи за 9 місяців.

13.10.2018 09:26   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

У п'ятницю, 12 жовтня, у прокуратурі Львівської області, під головуванням Юрія Квятківського, відбулась міжвідомча нарада щодо стану протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів у регіоні. Про це повідомляє Прес-служба прокуратури Львівської області.

Читайте також

На Львівщині в Червонограді судитимуть зловмисника, який побив чоловіка на автозаправці
У Львові невідомі в масках пограбували заправку
Злочинці в масках пограбували АЗС у Львові

Серед запрошених – голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, начальник Управління Служби Безпеки України у Львівській області Олександр Ткачук, керівник Головного управління Нацполіції Львівщини Валерій Середа та очільник Львівської ДФС Ігор Кондро.

Участь у нараді також взяли начальники галузевих підрозділів апарату прокуратури, поліції, фіскальної служби та керівники місцевих прокуратур.

Однією із причин проведення цієї наради стала значна тінізація ринку нафтопродуктів.

«На жаль, склалася вкрай негативна ситуація, пов’язана із появою та постійним збільшенням кількості автозаправних станцій і автогазозаправних пунктів, які функціонують поза межами правового поля. Це частково зумовлено прогалинами у законодавчих та інших нормативно-правових актах, а частково – недостатньою роботою правоохоронців» – розпочав промову прокурор Львівської області Юрій Квятківський.

«На даний час необхідною невідкладно активізувати та посилити роботу як зі сторони правоохоронних і контролюючих органів, так і зі сторони органів державної влади та місцевого самоврядування. Бачимо потребу узастосуванні додаткових скоординованих організаційно-практичних заходів» – додав Юрій Квятківський.

Переважна більшість нелегальних АЗС розташовані на територіях промислових і сільськогосподарських підприємств, у гаражних кооперативах, платних стоянках, у сільській місцевості.

На таких станціях пальне реалізовується без застосування касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій), належного оформлення із працівниками трудових відносин.

Як наслідок, не відбувається сплата податку з доходів фізичних осіб, акцизного податку, а також ненарахування і несплата єдиного соціального внеску (що позбавляє працівників соціального захисту зі сторони держави).

Також варто зазначити, що встановлення підпільних АЗС проходить без дозвільних процедур. Їх часто розміщують поблизу житлових та громадських будівель (тобто у недозволених місцях), а це створює реальну загрозу життю і здоров’ю громадян.

«Відтак, наголошую на необхідності застосування повного комплексу правових заходів, спрямованих на виявлення правопорушень у вказаній сфері», – звернувся до присутніх Юрій Квятківський. 

«У зв'язку із існуванням такого явища, легальні заправні комплекси можуть перебувати у дискримінаційному становищі, а це у свою чергу підриває інвестиційну привабливість та міжнародний імідж України» – сказав очільник прокуратури.

Окрему увагу зосереджено на потребі активізації роботи оперативних підрозділів Нацполіції та СБУ, спрямованої на виявлення організованих злочинних угрупувань, які вчиняють так звані «врізки» у нафтопроводи з метою викрадення нафтопродуктів (оскільки така сировина може згодом використовуватись для нелегального виготовлення палива та його реалізації на підпільних АЗС). 

 «Сьогодні ми повинні невідкладно узгодити спільні заходи з метою виявлення, припинення та розслідування кримінальних правопорушень зазначеної категорії, забезпечення правил безпеки праці та обслуговування споживачів на об’єктах роздрібної реалізації нафтопродуктів та скрапленого газу, попередження нещасних випадків, таких, що несуть загрозу, небезпеку для життя, здоров’я та майна мешканців Львівщини», – підсумував Юрій Квятківський.

Відтак, за результатами наради вирішено утворити міжвідомчу робочу групу.

Крім цього, у прокуратурі підбили підсумки результатів роботи підрозділів за 9 місяців.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews