СБУ посилює захист інформаційно-телекомунікаційних систем органів місцевого самоврядування

14.11.2018 13:38   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Служба безпеки України для розбудови ефективної системи кібербезпеки держави підписала Меморандум з Дніпровською міською радою. Це перший крок у забезпеченні кібербезпеки органів місцевого самоврядування. Про це повідомляє Прес-центр СБ України.

Необхідність розширення співпраці у сфері кібернетичної безпеки з органами місцевого самоуправління викликана сьогоденними загрозами з боку спецслужб Російської Федерації, які систематично проводять акції кібершпигунства та кібертероризму. У ході ведення Російською Федерацією «гібридної війни» проти України інформаційно-телекомунікаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування все частіше стають об’єктами кібератак.

Крім того, заплановані у 2019 році вибори Президента України та народних депутатів Верховної Ради України посилять спроби російських спецслужб отримати інформацію, яка обробляється в автоматизованих системах органів місцевого самоврядування, а також несанкціонованого втручання в їх роботу. Впровадження Дніпровською міською радою новітніх інформаційних технологій для підвищення ефективності роботи із забезпечення життєдіяльності міста та безпеки його мешканців створює додаткові ризики порушення сталого функціонування таких систем.

У Дніпрі також реалізовується низка проектів у рамках загальнодержавних програм, що потребують впровадження та удосконалення інформаційних та телекомунікаційних систем. Зокрема система оповіщення населення про надзвичайні події, надання адміністративних послуг, реєстр мешканців міста, система ситуаційного відеоспостереження.

У рамках підписаного Меморандуму з використанням платформи MISP-UA фахівцями СБУ забезпечено обмін технологічною інформацією про наявні та потенційні кіберзагрози в режимі реального часу. Це сприятиме ефективному реагуванню з боку української спецслужби на кібернетичні атаки, насамперед високого ступеня складності. Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБ України готовий і надалі надавати необхідний захист об’єктам критичної інфраструктури, державним установам та підприємствам, органам місцевого самоврядування та запрошує їх до співпраці.

Довідка: Співробітники Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ на базі платформи з відкритим програмним кодом MISP (Malware Information Sharing Platform) створили систему збору і обробки інформації щодо інцидентів кібербезпеки та обміну технічними даними про ідентифікатори компрометації інформаційних систем об’єктів критичної інфраструктури між суб’єктами сектору безпеки в режимі реального часу. Ця платформа широко використовується в усьому світі, а також відповідає міжнародним стандартам ЄС та НАТО і застосовується основними міжнародними суб’єктами у сфері кібербезпеки FIRST, CIRCL, CiviCERT, NATO NCI Agency.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews