Весь світ визнав створення ПЦУ перемогою президента, – експерт

Публікації в ряді провідних світових видань піднімають тему надання українській церкві Томосу про автокефалію.

09.01.2019 14:37   Джерело: LvNews
Опубліковано : Новини Львівщини

Світові ЗМІ вважають автономію Православної церкви України (ПЦУ) – перемогою країни і її президента Петра Порошенка. Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт Олексій Голобуцький.

“Потрапила на очі цікава добірка світової преси за фактом надання Томосу для Української церкви. Судячи по ній, весь світ визнав набуття українською церквою незалежності перемогою президента Порошенко і поразкою Кремля. І це не може не радувати!” – заявив експерт.

Як доказ він навів приклад британського інформагентства Reuters. Воно повідомляє, що відомий британський експерт Тімоті Еш вважає Томос для ПЦУ величезною перемогою для України.

“Тепер надія Москви на те, що Україна в майбутньому повернеться в її “орбіту” практично неможлива без застосування переважаючої військової сили”, – пише видання.

За словами Голобуцького, ще одне авторитетне британське ЗМІ – Guardian, пише про те, що давно намагається багатьом пояснити президент Порошенко. Зокрема, воно підтверджує тезу, що автокефалія Української церкви – зменшення впливу російської пропаганди в Україні, зазначив експерт. Також і Der Tagesspiegel з Німеччини визнає Томос для ПЦУ як особисту поразку патріарха РПЦ Кирила і всього російського керівництва.

Французькі ЗМІ, продовжив Голобуцький, назвали автокефалію Української церкви відновленням історичної справедливості та “розривом останнього моста між Україною і Росією”.

“Після 332 років перебування під контролем Москви, в Україні з’явилася незалежна церква. Україна зруйнувала останній міст, який пов’язував її з Росією”, – цитує експерт французьке видання L’Opinion.

Radio France Internationale, в свою чергу, пише, що “церковна” перемога Порошенко “поклала кінець більш ніж 300-річної підпорядкованості українського духовенства Російській православній церкві”.

“Думаю, якщо всі західні ЗМІ говорять про Томос для ПЦУ як про геополітичний зсув, відновлення історичної справедливості, викорінення російського впливу на Україну, значить цю подію можна назвати дійсно історичною, причому не тільки в українському, а й у світовому масштабі”, – підсумував Олексій Голобуцький.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews