3 величні замки, що на Львівщині, передали у державну власність

17.03.2019 20:34   Джерело: ilvivyanyn.com
Опубліковано : Патрік Скеля

Стало відомо, що 3 визначні пам'ятки України історичного та культурного значення передали у державну власність. Мова йде про величні замки Львівщини - Олеський, Підгорецький та Золочівський, якими відтепер розпоряджатиметься Міністерство культури України. Про це пише портал ilvivyanyn з посиланням на zik.

Депутати Львівської обласної ради дали згоду на безоплатну передачу в державну власність до сфери управління Міністерства культури інвентаризаційних справ і технічних паспортів на об’єкти нерухомого майна, що належать до культурної спадщини. Це рішення було прийнято на сесії 12 березня. Серед чималого числа пам'яток України, що передаються у державну власність - оборонна вежа у селі П’ятничани, Олеський, Золочівський та Підгорецький замки. Ці об’єкти перебувають у користуванні Львівської національної галереї мистецтв.

Довідково: Олеський замок — пам'ятка архітектури та історії XIII—XVIII століть, розташований у смт Олесько, Буського району Львівської області. Цей замок - один із найдавніших в Україні, ймовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави р. Ліберція.

Підгорецький палац – одна із найкоштовніших перлин «історико-архітектурної колекції» Західної України. Палац у Підгірцях (так ще називають цей замок) - це пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Він розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області. Його будували протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Золочівський замок — замок, пам'ятка історії і культури національного значення у місті Золочеві, що на Львівщині. Він входить до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини». Упродовж багатьох віків замок служив як фортеця, королівська резиденція, панська садиба, в'язниця, навчальний заклад.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ilvivyanyn.com