Владика Борис Ґудзяк став першим українцем, який отримав нагороду університету Нотр-Дам (Фото)

02.07.2019 23:20   Джерело: Твоє місто
Опубліковано : Патрік Скеля
Крім того, Український католицький університет та університет Нотр-Дам підписали меморандум про взаєморозуміння.

Читайте також

Львівський аеропорт набув ще однієї ознаки європейського

Президент Українського католицького університету, архиєпископ УГКЦ Борис Ґудзяк став лауреатом нагороди американського католицького Університету Нотр-Дам (Notre Dame Award). Урочиста церемонія її вручення відбулася у Львові 29 червня, пише - Твоє місто.

Борис Ґудзяк ста першим українцем, що отримає цю нагороду. Її присуджують «чоловікам та жінкам, життя та вчинки яких є свідченням відданості ідеалам, яким служить Університет: віра, пізнання, освіта, справедливість, суспільне служіння, турбота про нужденних осіб».

За словами ректора Університету Нотр-Дам Джона Дженкінза, нагороду присудили Борису Ґудзяку та колективу УКУ в його особі за те, що вони за дуже короткий термін створили університет, який справді відстоює ідеали Університету Нотр-Дам, активно працює у сфері освіти, суспільної справедливості і пастирської освіти, що зробили його центром культурної думки, християнського свідчення, а також майданчиком для формування українського суспільства на фундаменті людської гідності. Також Борис Ґудзяк рішуче та віддано провадив пастирську опіку для вірян УГКЦ.

«Нотр-Дамський університет є чи не найбільш відомим католицьким університетом у світі, належить до найкращих університетів США і світу. І цей його жест є проявом свідомості американського вишу про нас в Україні, про нашу ситуацію, питання війни, бідності, еміграції. Він нами цікавиться. І я пропоную, щоб ми спільно — католицькі університети — думали, як церква і університет можуть знову об’єднатися для спільного змагання за підняття людства у цей дуже непростий час, коли напруження, страх, конфлікти і війна зростають», — говорить Борис Ґудзяк.

Крім того, під час урочистої церемонії нагородження Джон Дженкінз, Борис Ґудзяк, а також ректор УКУ отець Богдан Прах і віце-президент Університету Нотр-Дам Майкл Піпінгер підписали меморандум про взаєморозуміння. За словами першого проректора УКУ Тараса Добка, документ є продовженням та свідченням поглиблення співпраці двох університетів, яка вже триває протягом 15 років.

Додамо, що раніше лауреатами нагороди Університету Нотр-Дам були президент США Джиммі Картер та його дружина Розалін, Мати Тереза, північноірландський політик Джон Г’юм, архиєпископ Сараєво кардинал Вінко Пуліч, засновник спільноти «Лярш-Ковчег» Жан Веньє, а також спільнота мексиканських матерів, які організовували пошуки зниклих безвісти близьких та рідних внаслідок кримінального насильства та бездіяльності держави.

Довідка.

Університет Нотр-Дам — американський католицький приватний університет, заснований у 1842 році французьким священиком Едвардом Соріном. Розташований у місті Саут-Бенд, що в штаті Індіана. В університеті навчається приблизно 10 тисяч студентів. Він входить у двадцятку найкращих вишів США, а також займає передові позиції в галузі досліджень та стипендій. Співпрацює з Українським католицьким університетом з 2005 року.

Анна Журба,
фото Українського католицького університету


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Твоє місто