У Львові просять врятувати від руйнації монастир

04.07.2019 16:19   Джерело: Status Quo
Опубліковано : Патрік Скеля

Врятувати колишній костел Матері Божії Шкаплерної та монастир ордену кармелітів босих (вул. Персенківка, 10) від руйнації – петиція з таким проханням зареєстрована в Єдиній системі місцевих петицій.

Як пише автор петиції Богдан Ребешко, на території Львівського автобусного заводу знаходиться колишня культова споруда, яка в майбутньому може стати однією з візитних карточок туристичного Львова, проте зараз вона перебуває в жахливому та занедбаному стані. Це колишній монастир кармелітів та костел Матері Божої Шкаплерної (вул. Персенківка, 10), пише - Status Quo.

Орден Кармелітів був заснований у XII столітті на г. Кармель (Ізраїль) під час хрестових походів, на якій колись жив пророк Ілля. З того часу його монастирі були засновані у більш ніж 70 країнах світу. Вважається, що орден знаходиться під особливою опікою та захистом Діви Марії.

Проте в кінці Другої світової війни, коли радянська армія зайшла до Львова, почався занепад цієї святині. Монахи покинули Львів, а в будівлі монастиря поселились загони НКВД, які в підвалах колишніх келій влаштували репресії проти львів'ян. Деякі історики вважають, що тут було замордовано тисячі невинних містян.

Коли радянська влада побудувала ЛАЗ, костел став виконувати функцію Будинку культури працівників заводу і був поділений на два поверхи, а монастир став гуртожитком для працівників.

«Після розпаду СРСР і проголошенням Незалежності України, про цю споруду чомусь забули і наша влада прирекла цей храм на подальшу руйнацію під впливом людських (розкрадання, навмисного руйнування) та природніх (дощ, сніг, вітер) факторів», - йдеться у петиції.

У 2014 році громадські активісти ГО «Громадський рух «Європейське місто» добилися віднесення цієї культової споруди до реєстру памяток архітектури України, що надало монастирю особливий охоронний статус. Наступний крок - це примусове вилучення Комплексу у державну або комунальну власність, оскільки теперішній власник будівлі допускає її подальшу руйнацію (зараз споруда та й все майно колишнього автобусного заводу заарештовані Державною виконавчою службою через банкрутство ЛАЗу).

«Усуватися, відсторонюватися, вважаючи це не своєю справою, є неправильним для кожного громадянина, тим більше для християнина. Для кожного з нас очевидно, що ми повинні відбудувати те, що нашим народом було присвячене Богу, а потім в безумстві зруйноване», - пише автор петиції.

Станом на 2 липня петицію підписали 28 осіб з 500 необхідних.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Status Quo