За соціологічними дослідженнями Українського центру дослідження громадської думки «Соціоінформ», у 117 виборчому окрузі лідирує мажоритарниця Оксана Юринець

16.07.2019 21:25   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Про це під час пресконференції,  яка відбулася у Львівському пресклубі, повідомила директорка Українського центру дослідження громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак. Опитування проведено на замовлення ГО "Центр соціальних інвестицій".

- Дослідження проводили з 5 до 10 липня. Було опитано тисячу респондентів. Опитування показало, що близько 90 відсотків мешканців 117 виборчого округу декларують намір прийти на вибори. Але з досвіду ми знаємо, що цей показник є доволі оптимістичним. Такої високої явки у Львові, як правило, не буває. Але наш прогноз: явка буде такою, як і завжди. Ми не очікуємо зниження явки виборців через літо та пору відпусток, - повідомилаНаталія Зайцева- Чіпак.

Водночас, що ближче до виборів, то більше скорочується відсоток виборців, які ще не визначилися. Таких соціологи виявили аж 25% відсотків. Ці люди будуть впливати на результат.

У 117 окрузі першість належить Оксані Юринець. Її підтримують 18 відсотків виборців. На другому місці – Ярослав Рущишин з показником – 15,9 відсотків. І трійку завершує Роман Фединяк від «Слуги народу» з показником – 10 відсотків. Тарас Стецьків, за нашими даними, набирає 7,4 відсотки.

Наталія Зайцева-Чепак наголосила, що Оксану Юринець та Ярослава Рущишина більше підтримують жінки, ніж чоловіки. А ось Роман Фединяк більше подобається чоловікам, ніж жінкам. 

Якщо звернути увагу на вік виборця, то Оксані Юринець більше довіряють мешканці віком від тридцяти і старше. При чому, що старший виборець, то більше він готовий голосувати саме за чинну депутатку. Натомість Романа Фединяка найбільше готова підтримати молодь. А виборці старшого віку майже зовсім не вірять йому. Ярославу Рущишину готові віддати свої голоси як молодь, так і старші виборці. 

Коментуючи результати соціологічного опитування, доктор політичних наук Микола Бучин зауважив, що результати соціології можуть вплинути на думку навіть тих виборців, які стверджують, що вже визначилися.

- Виборець не хоче бути серед тих, хто програв. І якщо він бачить, що його кандидат не виграє, він хоче щоби його голос впливав на результат, то може змінити своє вподобання. Тому важливо знати про правдиву соціологію та псевдосоціологією. Правдиву соціологію можна впізнати за чітко відомою методикою проведення соціології, тут відомі виконавці та замовники, - зауважив він. На думку Миколи Бучина,  оприлюднена соціологія Соціоінформу відповідає критеріям правдивої соціології і варта уваги.

Наталія Зайцева-Чіпак наголошує, що дані результати не містять математичного моделювання, оскільки є висока кількість невизначених, а також дуже високий рівень динаміки громадської думки. Вона пояснила, що агенція ІнфоСапієнс, яка напередодні оприлюднила соціологічні дані, якраз  змоделювала цифри при понад 50-відсотковій невизначеності опитуваних.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews