На Бродівщині зацвіла рідкісна дика орхідея (Фото)

24.07.2019 07:28   Джерело: Leopolis.news
Опубліковано : Патрік Скеля

Днями в ботанічному заказнику «Кемпа», що в західній околиці міста Броди, неподалік села Лагодів, розквітла унікальна дика орхідея – скрученик приємний.

Під час обстеження заповідної території працівникам Національного природного парку «Північне Поділля» вдалося поміж високих трав віднайти декілька екземплярів цієї рідкісної рослини, пише - Leopolis.news.

Як зазначила провідна наукова співробітниця відділу науки природоохоронної установи Галина Паньковська, урочище Кемпа на Бродівщині вважають єдиним місцем зростання скрученика приємного в Європі. «Зазвичай скрученик приємний зростає на торфових болотах, сирих приозерних та прирічкових низькотравних луках. Загрозою для зникнення цієї тендітної рослини є осушення місць зростання», – розповіла науковиця.

Довідково

Скрученик приємний (лат. Spiranthes amoena) – багаторічна трав'яна рослина родини зозулинцевих або орхідних. Занесений до Червоної книги України зі статусом «Зникаючий». Місце поширення скрученика приємного (лат. Spiranthes amoena) на Бродівщині відірвано від основного ареалу його зростання майже на 2000 км, адже ця унікальна рослина поширена здебільшого на Далекому Сході, зокрема в Монголії, Японії, Китаї, на Корейському півострові.

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Leopolis.news