У Трускавці презентували віртуальний музей Михайла Біласа

21.10.2019 16:35   Джерело: WestNews.info
Опубліковано : Патрік Скеля

У п'ятницю, 18 жовтня, у Трускавці, в Художньому музеї Михайла Біласа відбулась презентація проекту «Віртуальний музей Михайла Біласа». Проект реалізований за підтримки Українського культурного фонду, покликаний відкрити доступ до творчості народного художника та зберегти оригінальний вигляд унікальних текстильний витворів, пише пресслужба Львівської ОДА.

Презентація вже відбулася 17 жовтня у Львівській академії мистецтв та кількома днями раніше в Києві, пише - WestNews.info.

Як зазначають організатори, гобелени, килими та інші арт-об’єкти з використанням текстильних технік майстра надзвичайно чутливі до умов зберігання та експонування в музейних експозиціях і їм загрожує втрата пігментації та фактур. Оцифровування оригіналів залишаються найпоширенішою світовою практикою візуального збереження оригінального вигляду первинних творів.

Зараз у віртуальному музеї (bilas.art) розміщено близько 250 відцифрованих гобеленів, килимів, серветів, живопису, графіки, оригінали яких зберігаються в колекціях різних музеїв Києва, Львова, Трускавця, Дрогобича, Коломиї, Канева та приватних колекціях в Україні.

Відтак віртуальний музей в перспективі доповнюватиметься новими роботами. Зокрема, вже тривають переговори з деякими приватними колекціонерами про отримання доступу до витворів для їх електронного оцифрування.

Сторінка «Віртуального музею Михайла Біласа» www.bilas.art/

Сторінка проекту в мережі Фейсбук з роботами майстра: https://www.facebook.com/BilasArt/

Контакти: Христина Білас +38 096 298 1234; + 38 099 203 79 01

Довідково

Михайло Білас (1924 – 2016), видатний український Майстер ткацтва, художник, модельєр, експозиціонер, народний художник України, член Спілки художників України.

Білас постійно жив та працював в Трускавці на Львівщині, де за життя був відкритий його персональний музей. Також брав участь як модельєр у виставках у багатьох країнах світу. 

Його роботи зберігаються у семи музеях України, в родині художника та приватних колекціях, в тому числі, за кордоном в діаспорі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: WestNews.info