Чотири дні в квартирі з мертвою жінкою. Що буде далі з котами?

29.10.2019 15:24   Джерело: Дивись.info
Опубліковано : Патрік Скеля

Два тижні тому у Львові виявили мертву жінку в її квартирі та ще майже півсотні котів, які жили разом з нею. 15 тварин, які пережили надзвичайний стрес, перебувають у клініці. Ще двадцять сім – у людей, на тимчасовій перетримці чекають на своїх нових господарів, пише - Дивись.info.

Далі, що буде з тваринами, про яких нещодавно повідомляли всі медіа, невідомо. Щоденно на утримання одного кота в клініці потрібно заплатити 200 гривень. За всіх котів, які зараз там є, сума виходить 4000 тисячі гривень і, як зазначають волонтери, це зі знижкою. Витратили вже всі зібрані пожертви, та й цього замало. Гроші вже закінчились і навіть виріс немалий борг у 10 тисяч гривень. «Того ж вечора, як приїхала поліція, ми теж туди приїхали, майже одночасно. Сусіди захвилювалися і почали розповсюджувати інформацію в соцмережах – там я це й побачила, – розповідає членкиня Львівського товариства захисту тварин Ольга Сидор.

– У ту першу ніч у квартирі залишилися всі 45 котів. Одразу вивезти їх ми не могли , бо це потребувало певних ресурсів – транспорту, волонтерів, велику кількість переносок. Ми їх в той вечір нагодували. Потім лікарі казали, що дарма, бо вони після тривалого голодування наїлися. По-іншому ми не мали можливості зробити». Наступного дня котиків, які були здорові, почали віддавати в добрі руки. Забрали лише трьох, більшість з них поїхали в клініку. «Проблема в тому, що люди своїх вихованців не лише не стерилізують, а ще й викидають на вулицю. А у Львові для котів нема ані стерилізаційного центру такого, як, скажімо, в ЛКП «Лев» для собак, чи тим більше притулку. Якби не було волонтерів, то котиків або випустили б, щоби вони повільно помирали, або приспали би їх, – засмучується пані Оля.

– В цивілізованому світі є така служба, як у нас ЛКП «Лев». Однак у «Леві» вони не мають таких повноважень і приміщень. Адже це стерилізаційний центр, а не притулок для тварин. Так нам і сказали, коли ми до них звернулись. В них є свої правила». В інших містах України також немає притулків. Був такий центр в Одесі, але й його закрили. Волонтерка зауважує, що було б добре переймати досвід сусідньої Польщі в цьому випадку. Щодо ЛКП «Лев», то, кажуть волонтери, завдяки його діяльності кількість безпритульних собак зменшилась, а котів навпаки збільшилась: «Підрахували , що у Львові є 5 тисяч безпритульних котів. І це дуже умовно, а насправді їх є значно більше. Одна з причин – дуже низька культура утримання тварин». Волонтери і захисники тварин кажуть: про допомогу звертались до міської ради, оскільки цей випадок для міста є безпрецедентний, і такої великої кількості нічийних тварин за один раз їм ще не доводилось прилаштовувати. «Найбільше нас дивує, що міськрада у цьому не бере жодної участі. Такий масовий випадок у Львові вперше. Активісти написали листа на ім’я міського голови Садового, зареєстрували через ЦНАП з закликом провести зустріч.  Зазначили, що просять особистого втручання в цю справу, наразі відповіді нема», – скаржиться зоозахисниця та волонтерка Ірина Юзик.

– Ми би хотіли від міськради якоїсь участі, підтримки. Фінансово було би дуже добре. Знайти кошти з якогось спецфонду. Мали на меті пропонувати, щоб виділили якесь комунальне приміщення для дуже складних ситуацій. Колись давно у Львові вже йшлося про побудову притулок для тварин. На Рясному навіть була під це виділена територія. Але згодом усе затихло. Там вже житловий будинок зараз». Ситуація, кажуть зоозахисники, є  екстрена, а реакції нема. У прес-службі міськради повідомили, що вони отримали звернення. Зараз його опрацьовують. Але оскільки коти були у квартирі, вони не є безпритульні, а господарські.

Однак господарка померла, і цю ситуацію будуть розглядати, щоби вирішити все в межах чинного законодавства. До кінця тижня готові надати офіційний коментар. Але наразі котики не мають господарів. Ними займаються волонтери.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Дивись.info