Помічником нардепа Кота став зять Дубневича – фігурант антикорупційних розслідувань

20.01.2020 23:31   Джерело: Щоденний Львів
Опубліковано : Патрік Скеля

Мажоритарник з Львівської області кнопкодав та гречкосій Андрій Кіт у 9 скликанні спочатку був позафракційним депутатом, а віднедавна став членом депутатської групи «Довіра». У 8-му скликанні він був членом фракції «Блок Петра Порошенка».

Про це інформує - Щоденний Львів з посиланням на «Чесно».

Двоє з його помічників виявились ФАРами (фігурантами антикорупційних розслідувань). Рух ЧЕСНО вивчає інформацію про помічників депутатів-мажоритарників від Львівщини. У цьому матеріалі аналізуємо перебування окремих помічників серед фігурантів антикорупційних розслідувань.

Назарій Гичка є помічником нардепа Кота друге скликання поспіль. Він є фігурантом антикорупційних розслідувань і затем екс-нардепа Богдана Дубневича. Примітно, що нардеп Кіт відмовився голосувати за надання згоди на арешт Ярослава Дубневича.

У розслідуванні йдеться про сумнівну угоду на 18,6 млн грн з ТОВ “Львівбудмакс” на закупівлю медичного обладнання. Серед закупленого обладнання був комп’ютерний томограф ціною в 10,057 млн грн, що вдвічі дорожче від його початкової вартості. За інформацією журналістів, раніше такий томограф придбала фірма – ТОВ “Оздоровчий центр “Медичний Львів”, але вдвічі дешевше – за 5,7 млн грн. Засновник фірми, у якої здійснили закупівлю — син Михайла Гички Назарій. Михайло Гичка – голова тендерного комітету, з дозволу якого була укладена угода. 

Також згадується “необґрунтоване проведення закупівлі "в одного учасника" і “тендер з фіктивною конкуренцією” на закупівлю піскосуміші для Львова. “Протягом 2012–2014 років ТОВ "Агропромислове підприємство "Львівське", яке належить Богдану та Ярославу Дубневичам, виграло декілька сумнівних тендерів на закупівлю піскосуміші для Львова, повідомляють журналісти сайту "Наші гроші. Львів". Райадміністрації Львова також закуповували у цього підприємства піскосуміш без проведення конкурсних процедур. Видання наводить декілька епізодів із закупівлею піскосуміші у ТОВ "АПП "Львівське".

У жовтні 2014 року піскосуміш на 315,8 тис. грн за результатами відкритих торгів у ТОВ "АПП "Львівське" замовила Франківська районна адміністрація Львова. Показово, що єдиним конкурентом ТОВ "АПП "Львівське" на відкритих торгах 2013–2014 років було ТОВ "Птахофабрика "Давидівська", яке кожного разу вказувало у документах вищу, ніж "АПП "Львівське", ціну за тонну піскосуміші. Керівниками птахофабрики були: Андрій Бучок – один із співзасновників мисливського господарства "Вепр" разом із зятем Богдана Дубневича, Назарієм Гичкою”. 

Гичка у 2017 році увійшов до п’ятірки найбагатших лікарів України. Місцеві ЗМІ також писали, що у е-декларації за 2016 рік ним була задекларована позика від родини Дубневичів на суму 80,669 мільйонів гривень.

Володимир Костіков є помічником нардепа третє скликання поспіль. 

Костіков, як і Гичка,  є фігурантом антикорупційних розслідувань. 

Мова, зокрема, про владні зловживання, а саме надання преференцій при виконанні службових обовʼязків від Київської влади щодо встановлення котелень. 

Екс-голова Київської облради від “УДАРу” Микола Бабенко, що є чинним мажоритарним нардепом 9 скликання від Київщини та членом депутатської групи “Довіра”, до якої входить і Кіт, ймовірно “сприяв мільйонними доходами на довгі роки фірмам, пов’язаними з його однопартійцями, які спеціалізуються на переоснащенні котелень з газових на котельні з теплопалевні, повідомляло видання "Наші гроші".  

Так, фірми, які входять у групу компаній “Укртепло”, почали масово вигравати тендери в Київській області по теплопостачанню за переговорною процедурою. Журналісти відзначають, що встановлення теплоплавлених котелень певною фірмою  забезпечує подальше постачання теплоенергії лише цією фірмою, так як немає альтернативи, що унеможливлює проведення тендеру за конкурентною процедурою.

Директором “Київоблтепло” і “Київцентртепло”  є Володимир Костіков, бізнес-партнер “ударівця” Артура Палатного. А кінцевим бенефіціарнним власником ТОВ "Укртепло" є однопартієць Бабенка – Іван Недеїн. Ці фірми входять до групи "Укртепло" та зареєстровані за однією адресою”. Наразі Бабенко представляє вже не “УДАР”, а партію “Біла Церква разом”. 

Рух ЧЕСНО намагався отримати коментар в народного депутата України Андрія Кота, але на момент виходу цього матеріалу відповіді ми так і не отримали. 

Протягом своєї депутатської діяльності сам Кіт був помічений за кнопкодавством, непідримкою рішень щодо скасування депутатської недоторканності, непідтримкою ліквідації корупційної схеми “майданчиків Яценка”, непідтримкою криміналізації незаконного збагачення. 

Також у 2014 році Кіт обіцяв виборцям домогтися обрання парламенту за відкритими партійними списками, але опинився серед депутатів, що не голосували за Виборчий кодекс. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО дослідив, у кого львівські нардепи-мажоритарники позичили своїх помічників та чому народні депутатки від "Голосу" оформили своїх чоловіків помічниками. Також проаналізував, як львівським нардепам з "ЄС" допомагають екс-помічники регіоналів і комуністів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Щоденний Львів