На Львівщині цвіте Шафран Гейфеля у малополіській популяції

22.03.2020 17:35   Джерело: WestNews.info
Опубліковано : Патрік Скеля

Рівнинна популяція сформувалася далеко від основного ареалу цього виду на Малому Поліссі в Сокальському та частково Жовківському районах на території Великомостівського, Низівського, Бутинського, Зіболківського та Вязівського лісництв ДП «Жовківське лісове господарство». Науковцями досліджено, що площа популяції становить приблизно 1500 га.

Читайте також

У Карпатах сіроманці загризли двох оленів, а за зиму - 34

Про це пише пресслужба Львівської ОДА, пише - WestNews.info.

Львівська обласна державна адміністрація спільно з Сокальською районною радою проводить роботу щодо створення ботанічного заказника загальнодержавного значення «Малополіський шафран» площею 624 га, з метою збереження найпівнічнішої популяції Шафрану Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb.).

У 2018 році за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації профінансовано розроблення науковцями Національного лісотехнічного університету проєкту створення заказника.

Параметри популяції та її вік вказують на те, що це природна диз’юнкція ареалу шафрану Гейфеля, викликана кліматогенними фітоісторичними подіями. Такий біотоп тепер має фундаментальне наукове і моніторингове значення у зв’язку з динамічними змінами клімату і зміщенням меж природних зон в Україні. Популяція має тенденцію до розширення площі. Проєкт перебуває на стадії погодження.

Мешканці та громадські організації Сокальщини долучилися до збору інформації про поширення шафрану на Малому Поліссі.

На території Львівської області окрім малополіської рівнинної популяції Шафрану Гейфеля є карпатська популяція, яка розташована в  ДП «Славське лісове господарство» та національному природному парку «Сколівські Бескиди».   

Окрім цього повідомляємо, що з метою популяризації знань про рослинний світ та необхідність його охорони Львівською обласною державною адміністрацією підготовлено та  видано видання «Весняні рослини Львівщини», в якому зібрано майже 50 найменувань рослин, частина з яких зенесені до Червоної Книги України. Видання адресоване школярам та вчителям біології, цікавим воно також буде студентам та спеціалістам біологічного профілю. 

 Із онлайн-версією видання можна ознайомитися та завантажити його за посиланням.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: WestNews.info