Вербна неділя у час карантину: як це буде у Львові

11.04.2020 11:30   Джерело: Дивись.info
Опубліковано : Патрік Скеля

Цього тижня, 12 квітня, в Україні відзначатимуть Вербну неділю. За традицією, віряни приносять до храмів гілочки верби та під час богослужіння освячують їх.

Однак у період карантину українців просять залишатися вдома та слухати богослужіння онлайн. Приміром, в УПЦ чекають на рішення синоду, але на час карантину мають вказівку і виконують розпорядження церкви та державної влади. Відповідно до цього, у церкві має бути до 10 осіб., пише - Дивись.info.

Про це повідомив декан богословського факультету Львівської православної богословської академії отець Назар Лозинський, передає Tvoemisto.tv.

«Я завжди в своїх проповідях наголошую, що потрібно молитися спільно, але це не означає лише в храмі, а й онлайн. Варто ще й пам’ятати, що піст має значення зовнішнє і внутрішнє. Якщо ми були вдома на свято, дивилися онлайн богослужіння, а хто не мав можливості, то з молитовника або читав духовну літературу, то це теж долучення до спільної молитви», – каже він.

Будь-що, за словами отця, що ми приносимо в храм, є символом конкретного свята. Зокрема, гілочка на Вербну неділю – знак того, що ми зустрічаємо Христа вітаючи.

«Гілочки – це символ нашої радості. Якщо ми їх маємо вдома і вітаємо Христа, як Царя і Бога, то, звичайно, гілочка буде символом любові до Христа, а, отже, вважається освяченою. А якщо ми святимо, бо треба чи тому, що всі святять, нічого не вкладаємо в це, то вона так і залишиться гілочкою верби», – додає отець Назар Лозинський.

В УГКЦ радять українцям залишатися вдома та стежити за богослужіннями онлайн. Але, каже отець Ростислав Пендюк, якщо раптом ви вже прийшли, то в церквах треба дотримуватися всіх заходів безпеки. Зокрема, йдеться про теж не більше 10 людей в приміщенні, інші ж прихожани мають стояти надворі і дотримуватися дистанції.

«Головним елементом є молитва. Освячення водою теж є важливим, не можна казати, що воно не має значення, але це доповнення до молитви. Так склалося, що в цьому році ми на карантині. Однак можна не мати сумнівів, що верба і потім паска будуть освячені так само, як в дні, коли ми приносили їх до церкви», – каже отець.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Дивись.info